Belföld

Több millió forintért válthatja csak vissza az elkobzott lovait a nyugdíjas festőművésznő

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Vissza akarja váltani elkobzott ménesét a jakabszállási tanyáján élő nyugdíjas festőművésznő, akinek a kálváriájáról a múlt héten számoltunk be. A kormányhivatal mindössze 15 napot adott Törteliné Breznay Klárának, hogy biztosítsa az előírt állattartási feltételeket, de ez önmagában még nem elég: ki kell fizetnie a 28 lovának befogási, elszállítási, jelölési és egyéb állatorvosi költségeit, amit a befogadó gazdának kellett megelőlegeznie. Ha ezeket nem tudja teljesíteni, akkor a lovainak tulajdonjoga átszáll a befogadó állatgazdára.

– Két héten át javítottam a lovak befogásakor megrongálódott villanypásztorokat, összesen kilenc hektárnyi területet kerítettem körbe – mondta el Breznay Klára a 24.hu-nak, aki be is adta az állatok visszahelyezése iránti kérelmét a kormányhivatalnak. – Ebbe beleírtam, hogy szökésmentes tartást tudok biztosítani a lovaimnak, akiknek két elkerített karám és istálló is rendelkezésükre áll – tette hozzá.

Arról egyelőre nincs tudomása, hogy mekkora költséget kell megfizetnie a lovai visszaszerzése érdekében, de információink szerint akár több millió forintra is rúghat az összeg. Az állatokat befogadó tatárszentgyörgyi gazda ugyanis tételesen felsorolt nekünk pár költségét.

– A szállítási költség 400 ezer forintot tett ki, a lovak befogásáért 200 ezer forintot fizettem a szakembereknek, az útlevelek 635 ezer forintba, a véreredmény 265 ezer forintba, az állatorvosi vizsgálatok pedig 200 ezer forintba kerültek. Ehhez pedig hozzájárulnak a tartás költségei, ami naponta több tízezer forint – sorolta Kajdácsi József. Szerinte nála maradnak majd a lovak, ugyanis a kormányhivatal annyi szabálytalanságot állapított meg az eredeti tulajdonosnál, hogy nehezen képzelhető el, hogyan tud eleget tenni a hatóság feltételeinek.

Szajki Bálint / 24.hu A jakabszállási tanya a lovak elszállítása után.

A gazda egyébként úgy került képbe, hogy a kormányhivatal megkereste, be tudja-e fogadni az állatokat. – Évekkel korábban állatvédők fordultak hozzám, hogy húsz, tragikus körülmények között tartott tehenet el tudnak-e nálam helyezni. Befogadtam őket, a felük még mindig megvan – magyarázta, azt azonban nem kívánta elárulni, mit tervez a lovakkal.

Az kérdés, hogy a kisnyugdíjas asszony honnan tudná előteremteni a több millió forintos költséget, különösen azok után, hogy a birkái lemészárlásának költségét is kiszámlázta a kormányhivatal, közel 900 ezer forintot. Állítása szerint több olvasónk jelentkezett nála, hogy gyűjtést indítanának, hogy vissza tudja fogadni a lovait.

A lovak nélkül pedig teljesen ellehetetlenülhet a festőművésznő. A 12 hektáros tanyáján ugyanis gyepgazdálkodással, tájápolással foglalkozik, erre kapja az agrártámogatást, évente 600-700 ezer forintot, de ezt csak erre alkalmas állatállománnyal lehet szakszerűen gyakorolni. Korábban volt rackanyája, de ezt másfél évvel ezelőtt, egy azonnal végrehajtható leölési határozattal lemészárolták, és most már lovai sincsenek. – Eddig gyönyörű szépek voltak a rétjeim, de legeltető állatok híján nem tudom majd karbantartani a legelőket. Ezért nemhogy agrártámogatást nem fogok kapni, hanem még meg is büntethetnek a gazos földekért – aggódott Breznay Klára.

Kapcsolódó
Karácsony előtt leölték a birkáit, húsvét után elvitték az összes lovát
Ezúttal egy német nő feljelentésére indult meg a hivatali gépezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik