Belföld

Átverték a gyermekvédelmet a szülők, akik éheztették, verték kisgyereküket, aki aztán meg is halt

police.hu
police.hu

Különösen megdöbbentő bűncselekmény előkészítő tárgyalása zajlott csütörtök délelőtt a Szombathelyi Törvényszéken, ahol a Vas vármegyei Csepregen tavaly februárban meghalt kisfiú szülei ültek a vádlottak padján. Különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés és négyrendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt állt bíróság elé a többgyermekes huszonéves házaspár.

A szülőket vezetőszáron kísérték be az előkészítő ülésre, érzelem alig látszódott a férfi és a nő arcán a háromnegyedórás tárgyalás közben. Módszeresen bántalmazták öt gyereküket, akik közül Máté tavaly februárban meghalt. A két és fél éves kisfiút hónapokon át éheztették és verték.

Az ügy különösen felkavaró részleteiről már írtunk: a kisfiú mindössze nyolc kiló volt és több tucat külsérelmi nyom volt rajta, amikor tavaly február 8-án holtan találták a csepregi családi házban.

A korábban már közzétett vádirat szerint a kisfiú annyira lesoványodott, hogy izomzata elsorvadt, a csontjai kiálltak, a bőre vékonnyá, szárazzá, fakóvá és hűvössé vált. Az ágyról többször leesett, ruhátlanul feküdt a földön, aminek következtében megfázott, majd gennyes tüdőgyulladást kapott és február 7-én éjszaka meghalt. Hiába tudtak a szülők a kisfiú állapotáról, orvoshoz nem vitték, pedig a betegség megfelelő gondozás és orvosi ellátás esetén gyógyítható lett volna, vagyis Máté élete megmenthető lett volna.

A gyermek leépülése a szülők szeme előtt zajlott – ezt állapítja meg a vádirat is. Miután a kisfiú holttestét megtalálták, az apa megpróbált végezni magával, de megmentették az életét.

Megtévesztették a családlátogatásra érkező szakembereket

A csütörtök délelőtti előkészítő ülésen az ügyésznő ismertette a vádat, amelyből kiderült, hogy a kisfiúnál beszéd- és mozgásfejlődési rendelleneségek mutatkoztak, nehezen értette a beszédet, testileg fejletlen volt, ezért jóval több figyelmet igényelt volna, de időközben született egy testvére (a házaspár ötödik gyereke), így Máté még kevesebb figyelmet kapott, állapota tovább romlott, a szülők frusztrálttá váltak.

Az anya elkezdte bántalmazni a kisfiút, és ebbe bekapcsolódott az apa is: piszkavasat akasztott a ruhájába, vagy éppen nyakon fogta és úgy vitte le a műhelybe. Ütötte, de olyan is előfordult, hogy több órára magára hagyták ott. A bezárás alapvető bántalmazási módszere volt a két szülőnek, mert a többi gyereket is rendszeresen bezárták napközben a ház egyik szobájába, ahol magukra hagyták őket. Az ételt beadták nekik, de azt nem felügyelték, megeszik-e azt. A szobában alapvető higiéniai feltételeket sem biztosítottak, nem is takarítottak, aminek következtében borzalmas körülmények alakultak ki. A padlózat, a fal és a gyermekek ágya szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel és széklettel volt szennyezett, ezért fertőzésveszély állt fenn.

Máté egy idő után önállóan már nem tudott enni, ennek ellenére a szülők nem segítették őt, és nem is ellenőrizték, hogy a kisfiuknak adott ételt megeszi-e. 2022 karácsonyán megszakadt a kapcsolat a nagyszülőkkel, ekkor a kisfiút az anya már naponta többször is ütötte, rugdosta. A gyerek többször leesett az ágyról, ilyenkor az éjszakákat a hideg padlón töltötte, ruha nélkül. A halála előtti napokban már nem is fürdették.

Kiderült az is, hogy Máté fejlesztő gyógytornára szorult, de csak két alkalommal vitték el a szülők gyógytornászhoz, otthon pedig nem tornáztak a gyerekkel. A szülők megpróbálták megtéveszteni a családlátogatásra érkező gyermekvédelmi szakembereket. Igyekezetük minden jel szerint sikerrel járt. A vádirat ismertetésekor elhangzott, hogy a szakemberek látogatása előtt a szülők kitakarítottak, kifestettek, a gyerekeket pedig elvitték óvodába.

Az anya elismerte a bűnösségét, de nem akar lemondani a gyerekeiről

Az elsőrendű vádlottnál, a 26 éves édesanyánál az elmeszakértői vizsgálat enyhe fokú értelmi fogyatékosságot állapított meg. Az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét, de a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le. Sőt, noha az ügyészség valamennyi gyerek kapcsán a szülői felügyeleti jog megszüntetését kezdeményezte, és ebbe a nő bele is egyezett, később ezt visszavonta. A csütörtöki tárgyaláson meg is erősítette a bíróság előtt, hogy visszavonja a gyerekekről való lemondást.

A másodrendű vádlott, a 28 éves férj nem ismerte el bűnösségét.

A tárgyalás július 6-án folytatódik Szombathelyen, a pár szüleinek és testvéreinek, valamint a gyógytornász, orvosszakértő, pszichológus, pszichiáter és gyermekvédelmi szakember meghallgatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik