Belföld

Saját városában szervezhet filmfesztivált közpénzen a fideszes polgármester cége

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Korábban számoltunk be arról, hogy több százmillió forintnyi megrendeléshez jutott Balatonalmádi fideszes polgármesterének cége a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat forrásaiból. A Fabó Péter tulajdonában álló Berill Reklámstúdió Kft. két közbeszerzési pályázaton is befutó volt. A társaság – egy másik céggel konzorciumban – rendezvénytechnikai eszközök és szolgáltatások biztosítására nyert először 114 millió, majd 581 millió forint közpénzt.

A történet pikantériája az volt, hogy

Fabó egyfelől polgármesterként irányítja Balatonalmádit, amely tulajdonos a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-ben, másfelől tulajdonosa annak a cégnek, ami kétszer is befutó volt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közbeszerzésein.

És amint azt az rtl.hu írja, ez nemcsak egyszer történt meg, hanem nemrég újra.

Egy most áprilisban indított közbeszerzésen ugyanis ismét a Berill Kft., illetve a szintén veszprémi Eventgallop Kft. kettőse nyert: ők biztosítják a dokumentációban valamiért Magyar Mozgófilm Fesztiválként emlegetett Magyar Mozgókép Fesztivál rendezvénytechnikai eszközeit nettó 140,1 millió forintért (a megrendelő a keretösszeg 70 százalékára vállalt lehívást).

A Nemzeti Filmintézet és az EKF program rendezvénysorozatát három helyszínen, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban hozzák tető alá. Így a polgármester cége akár saját településén is dolgozhat.

Az rtl.hu külön kitér rá, hogy az állami és önkormányzati forrásból megvalósuló rendezvénysorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. bonyolítja le, amelynek tulajdonosai közt ott van Balatonalmádi önkormányzata is: így Fabó Péter cége egy olyan közbeszerzésen nyert ismét, amelyet az általa vezetett önkormányzat résztulajdonában lévő cég írt ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik