Belföld

A Kúriához fordul a PSZ, miután nem hitelesítették egyetlen népszavazási kérdésüket sem

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Pedagógusok Szakszervezete a Kúriához fordul, miután a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette az általuk magánszemélyként benyújtott népszavazási kérdéseket.

A szakszervezet Telex által idézett közleménye szerint a választási bizottság indoklása úgy szólt, hogy azért nem hitelesítették a kérdéseket, mert „ezek megválaszolásához speciális információk, szakmai ismeretek kellenének, amelyek nem várhatók el a választóktól, így azok nem tudják átlátni döntésük érdemi következményeit sem”. A szakszervezet szerint viszont a választópolgárok nem kezelhetőek éretlen kisdiákként.

A PSZ az alábbi kérdésekben szeretett volna népszavazást:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben 5. évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?”
  • „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik