Belföld

Saját magának állította fel a diagnózist halála előtt a Semmelweis Egyetem érsebész professzora

Semmelweis Egyetem
Semmelweis Egyetem

Május 8-án, életének 72. évében elhunyt Entz László érsebész professzor, a Semmelweis Egyetem korábbi érsebészeti tanszékvezetője, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egykori igazgatóhelyettese. Entz László 47 éven keresztül dolgozott a Semmelweis Egyetem és a városmajori klinika érsebészeként.

Szabolcs Zoltán szívsebész és Merkely Béla a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora nekrológjukban arról írnak, hogy:

Nem tudott és nem is akart a Városmajor nélkül élni. Azon a bizonyos tragikus reggelen is éppen a klinika kapujában lett rosszul. Az akutan fellépő mellkasi tünetek alapján maga állította fel a diagnózist. Annak a főverőér katasztrófának a diagnózisát, melynek fenyegető tüneteit nagyon is jól megismerte majd’ félévszázados érsebészeti munkássága során. A sors kegyetlen iróniája, hogy az érkatasztrófa legsúlyosabb klinikai megjelenése sújtotta őt, így sajnos életét nem sikerült megmentenünk. Távozásával pótolhatatlan veszteség érte a városmajori klinikát, a Semmelweis Egyetemet, és a magyar tudományos és szakmai közösséget.

Entz László kimagasló eredményei alapján 2021-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, a Semmelweis Egyetem Soltész Lajos Emlékéremmel, valamint Pro Universitate díjjal is elismerte munkásságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik