Belföld

Orbánék már a háború jövő évi hatásait számolják

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Készül a költségvetés – tájékoztatta követőit a Facebook-on Orbán Viktor miniszterelnök, közölve azt is, hogy a Karmelita kolostorban kormányülés zajlik. „Háborús időkben is megvédjük a családokat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést, a nyugdíjakat és garantáljuk Magyarország biztonságát!” – írta a kormányfő. A döntésekről várhatóan a csütörtöki kormányinfón számol be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az atv.hu kérdésére, miszerint indokolt-e már a parlament tavaszi ülésszakán benyújtani a 2024-es büdzsét, azt nyilatkozta, hogy a ‘24-es költségvetés számait a kormány a következő napokban, hetekben véglegesíti. „A kormány mindig ragaszkodott ehhez az időponthoz” – hangsúlyozta a politikus.

A korábban megszokott év végi időpont helyett az Orbán-kormány átállt a büdzsé nyári elfogadására, aminek köszönhetően például 2022-ben is valószínűtlennek tűnő sarokszámok – 5,2 százalékos infláció és 4,1 százalékos GDP-növekedés – mellett alkották meg a 2023-as költségvetést. Az év végére aztán kiderült, hogy a tényadatok, valamint a várható bevételek és kiadások összege példátlan mértékben szakadt el azoktól a számoktól, amelyek a júliusi költségvetésben szerepeltek.

Ezért aztán a kabinet a veszélyhelyzetre hivatkozva „átalakította”, és rendeleti úton fogadta el a büdzsét, amelyet a Magyar Közlönyben december 29-én hirdettek ki. Az új verzióban közel háromszor nagyobb, 15 százalékos inflációval és mindössze 1,5 százalékos GDP-növekedéssel számoltak.

A rendeletinek nevezett büdzsé több szempontból is precedens nélküli volt a rendszerváltás óta előterjesztett költségvetési törvényekhez képest. Erről ebben a cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Költségvetés: ezt még a Kádár-rendszerben sem tették meg, a kormány most meglépi?
Precedens nélküli, hiányos és szinte átláthatatlan a rezsivédelem jegyében módosított 2023-as költségvetés, ezt még jobboldali kötődésű közgazdászok is elismerik. Vajon átlépi-e a kormány a Rubicont, és a parlament megkerülésével felvállalja, hogy rendeleti büdzsét alkotott?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik