Belföld

Megvédi a kormány a délvidéki földikutyát

Ujvári Sándor / MTI
Ujvári Sándor / MTI
A cél érdekében rendeletet módosít az agrárminiszter.

Nagy István társadalmi egyeztetésre bocsátototta a Körös-éri Tájvédelmi Körzet létesítéséről szóló rendelet módosításának a tervezetét. Azt írják, az előterjesztés segíti a természeti örökség, a biológiai sokféleség megőrzését, különös tekintettel a csak a Kárpát-medencében előforduló délvidéki földikutya [Nannospalax (leucodon) montanosyrmiensis] állományának megóvását, amelyben Magyarország felelőssége kiemelkedő.

Sokszínű Vidék című rovatunk decemberben számolt be arról, hogy drasztikusan csökkent Magyarországon a délvidéki földikutyák száma, már alig néhány kárpát-medencei élőhelyen fordulnak elő. A rejtett életmódú rágcsáló hazánk és Európa egyik legritkább emlőse, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

A délvidéki földikutya egykor a nagy kiterjedésű sztyeppei füves élőhelyek lakója volt. Főként a XX. század második felében szűkültek be az élőhelyei az egyre intenzívebbé váló mezőgazdasági művelés és a mesterséges erdősítések következményeként.

Kapcsolódó
Illés Zoltán, a földikutya és az anyahordozó
És most valami egészen más: Miközben itthon egy miniszter, egy államtitkár és egy földikutya új tájvédelmi körzetet adott át, Indiában egy zarándok vállára vette az anyját. És 17 éve viszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik