Belföld

Illés Zoltán, a földikutya és az anyahordozó

És most valami egészen más: Miközben itthon egy miniszter, egy államtitkár és egy földikutya új tájvédelmi körzetet adott át, Indiában egy zarándok vállára vette az anyját. És 17 éve viszi.

Új tájvédelmi körzet létesült Csongrád és Bács-Kiskun megye déli részén. A Körös-éri Tájvédelmi Körzetet jelző táblát a Vidékfejlesztési Minisztérium Föld napi rendezvényén, csütörtökön állította fel Fazekas Sándor miniszter és Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár.

A tájvédelmi körzet területén találhatók Európa egyik legritkább és egyben legveszélyeztetettebb emlősfaja, a fokozottan védett délvidéki földikutya (Nannospalax [leucodon] montanosyrmiensis) élőhelyei is. A közvetlen kihalás szélére sodródott, rejtett életmódú rágcsálófajnak mindössze háromszáz egyede él az egész világon, ebből megközelítőleg kétszáz példány magyar területen – közölte Fazekas Sándor. A ritka állatfaj egy tudományos célból befogott példányát a politikus – a visszaeresztés előtt – el is nevezte, a hím a Dániel nevet kapta.

A tájvédelmi körzet különleges növényfajoknak ad otthont, található itt egyhajú virág, tartós szegfű, homoki kikerics, tarka sáfrány, pókbangó. A térség állatvilága is egyedülálló: a nagy tűzlepkétől a vöröshasú unkáig, a bölömbikától a cigányrécéig számos védett és fokozottan védett faj él ezeken a tájakon.

A fotó Kailas Giri hindu zarándokot ábrázolja, amint épp cipeli látássérült édesanyját, a 88 éves Kirti Devit Újdelhiben.


Fotó: EPA / Szandzsiv Gupta

A Bopalból származó Giri 1996-ban elhatározta, hogy elviszi édesanyját a főbb hindu zarándokhelyekre. A 17 éve úton levő zarándok eddig több ezer kilométert teljesített úgy, hogy édesanyjával a vállán naponta 6-10 kilométer megtételére képes. Girit a Sravan Kumar névvel illetik, akit a Rámájana ősi indiai eposzban megölnek az útja során, miközben idős szüleit vitte hindu zarándokhelyekre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik