Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a CPAC-en: A magyar haderő soha nem lesz sem LMBTQ, sem gendersemleges.

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Saját elmondása szerint minden harci tapasztalatát össze kellett szednie Szalay-Bobrovniczky Kristófnak ahhoz, hogy Donald Trump videóüzenetét követően álljon színpadra a CPAC Hungary konferencia második napján.

A hvg.hu tudósítása szerint a honvédelmi miniszter a CPAC tavalyi jelmondatával (Isten, haza, család) kezdte, majd leszögezte: ezek védelme köti össze a teremben ülőket és ő maga is háromgyerekes, hívő katolikusként, „immáron egy pápai áldás birtokában” van jelen.

Mint fogalmazott,

a hazát, ha kell, fegyverrel kell megvédeni, de amíg erre nincs szükség, gondolattal és szellemmel, helyes nemzeti politikával kell fellépni.

Konkrétumok említése nélkül felidézte, hogy a történelem során Magyarországnak rengetegszer kellett magát fegyverrel védenie háborúk, harcok és szabadságharcok formájában. Oroszország említése nélkül kitért a szomszédban zajló háborúra is, és megismételte, hogy hazánk a tűzszünetet és a béketárgyalásokat támogatja. Hozzátette, a katonai frontvonalak nem mindig egyeznek a béketárgyalások során megállapított vonalakkal, amit nehéz lenne máshogy értelmezni, minthogy szerinte Ukrajnának a béke érdekében talán inkább le kéne mondania területei egy részéről.

Szalay-Bobrovniczky a lap szerint próbálta megfejteni azt is, milyen ellenséggel szemben akarjuk megvédeni magunkat. Ez azért fontos, mert szerinte ennek ismerete nélkül nem lehet győzni. Konkrét ellenséget nem nevezet meg, de arról beszélt, hogy a „kommunizmusnak nevezett emberkísérletben nőtt fel”, majd beszélt a modernkori „ateista szovjet-bolsevik mutációról”, és amikor már mindenki Oroszországra asszociált, gyorsan leszögezte, hogy ezt a mutációt a „nyugati progresszív baloldalra” érti.

A honvédelmi miniszter ezután belpolitikáról kezdett beszélni, ahol szerinte az „ellenség” célba vette a vallást, az egyházat, az iskolát és a családokat.  Később tisztázta, hogy az LMBTQ-témáról beszél, majd kijelentette,

a magyar haderő soha nem lesz sem LMBTQ, sem gendersemleges.

Beszéde során említette, hogy a magyarok nem szoktak támadni, csak védekezni, zárszóként pedig a konferencia idei mottóját sütötte el: Együtt erő vagyunk.

Kapcsolódó
Rosszul öregedő felvételt küldött Tucker Carlson a budapesti CPAC-konferenciára
A videó még a Fox Newstól való távozása előtt készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik