Belföld

Szellemi élet, kutatás – Orbán Viktor sort cserélt

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
A kedd esti Magyar Közlönyben megjelentek a miniszterelnök határozatai.

Orbán Viktor az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) új elnökének Gulyás Balázs Zoltánt nevezte ki. A kormányfő a kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint a Magyar Tudományos Akadémia elnökének közös javaslatára döntött. Gulyás Balázs Zoltán megbízatása május 1-től hatályos.Elődje, Maróth Miklós április 15-i hatállyal mondott le tisztségéről.

A miniszterelnök a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) élére is új vezetőt nevezett ki. Orbán Viktor Magyar Közlönyben megjelent határozata szerint Farkas Szabolcs szintén május 1-jétől tölti be a pozíciót. Ő Pomázi Gyulát váltja, akinek a megbízatása április 15-én ért véget.

Gulyás Balázs neurobiológus (a képen) 41 év után tér vissza Magyarországra, hogy átvegye az ELKH irányítását. 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választották, tagja a Belga Királyi Orvostudományi Akadémiának és az Európai Tudományos Akadémiának, ahol az élettani és idegtudományi szekció elnöke. Tiszteletbeli professzora a londoni Imperial College-nak, emeritus elnöke a szingapúri Nanjang Műszaki Egyetem (NTU) orvoskara idegtudomány és mentálhigiéniás programjának.

Farkas Szabolcs pályafutását élelmiszeripari kutatóként kezdte, majd vegyipari és biotechnológiai szabadalmakkal foglalkozott. Később számos hazai és külföldi iparjogvédelmi projektben vett részt az SZTNH jogelődjénél, a Magyar Szabadalmi Hivatalnál. Az elmúlt öt évben a versenyszférában szabadalmi tanácsadóként szerzett tapasztalatokat, főként az iparjogvédelmi jogok megszerzésének és jogérvényesítésének folyamataiban képviselte a hazai és külföldi bejelentőket, szabadalmasokat, illetve támogatta tevékenységüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik