Belföld

Karácsony Gergely: Szavazáson dönthetik el a budapestiek, legyenek-e autók a Lánchídon, vagy sem

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Karácsony Gergely saját közösségi oldalán jelentette be, hogy miről fog szólni a Budapesti Lakógyűlés 3., illetve 4. kérdése. Korábban megírtuk, hogy ez a lakógyűlés egy online szavazás lesz, ahol négy kérdésben lehet majd voksolni ezen a honlapon.

  • Az első kérdés arról szól majd, kell-e Budapestnek a jövőben is finanszíroznia a kormányt, vagy sem?
  • A második pedig arról, hogy fizesse-e tovább a főváros a kormányzati sarcot, vagy járjon-e a villamos úgy, ahogy eddig, vagy sem?

Szerdai videójában a főpolgármester az utolsó két kérdést ismertette: mindkettő a Lánchídról szól majd. „A budapestieken múlik, mi lesz a sorsa a Lánchídnak” – mondta a főpolgármester. Hozzátette: „a híd felújítása a költségkereteken belül, a terveknél gyorsabban halad, és ez Magyarországon különleges, sőt, talán egyedülálló dolog. (…) A híd hamarosan elkészül, de a kormány egyetlen forintot sem utalt a megígért összegből.”

Karácsony jelezte, a lakógyűlés harmadik kérdése a kormány ígéretének betartatásáról a Lánchíd felújításához való hozzájárulásról, a negyedik a megújult, megszépült Lánchíd forgalmi rendjéről szól.

Utóbbival kapcsolatban állást is foglalt Karácsony: „én a haladásra fogok voksolni. A dugómentes Lánchídra, ahol ma több embert, sokkal gyorsabban szállítanak a buszok.” Hozzátette: az is az autómentes Lánchíd mellett szól, hogy a híd felújítása óta csökkent Budapesten a torlódások mértéke, és csökkent a budapesti hidak összforgalma is.

Végül azt mondta videójában: ez csak az első lépés a zöld és élhető Budapest megteremtésében. „Ha a budapestiek a haladást választják, akkor a következő években megújulhat a Széchenyi és a Clark Ádám tér is, kizöldülhetnek a rakpartok.”

A következő napokban érkeznek a levelek a budapestiekhez, amelyben ott lesz a szavazáshoz szükséges azonosító. A négy kérdéssel kapcsolatos szavazatokat június 11-ig lehet majd leadni.

Kapcsolódó
Karácsony: Nem finanszírozzuk tovább a kormányt, bevasaljuk a kintlévőségeinket
Új javaslatcsomagot jelentett be a főpolgármester, ami szerinte segítene túlélni a fővárosnak a szorult pénzügyi helyzetet. Zárt ülésen fogja tárgyalni a közgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik