Belföld

Karácsony bejelentése: íme a Budapesti Lakógyűlés, amin minden 14 év feletti fővárosi szavazhat

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu
Online szavazást tart a főváros négy kérdésben.

Budapest jövőjének megvédése a városvezetés kötelessége, de nem lehet csak a városvezetés ügye. Mert ez a budapestiek ügye. Minden budapestié. Megtaláltuk azt az eszközt, amelyen keresztül minden budapestinek lehetősége lesz kiállni a városért, lehetősége lesz érdemben formálni Budapest jövőjét

– olvasható Karácsony Gergely közösségi oldalán, ahol hozzáteszi:

Szeretném most bejelenteni, hogy életre hívjuk az első Budapesti Lakógyűlést, amelyen részt vehet minden budapesti lakcímmel rendelkező, 14 év feletti polgár. Szavazni májustól június 11-ig lehet majd, hamarosan érkeznek a szavazáshoz szükséges egyéni azonosítók a postaládákba.

A bejegyzéshez tartozó videóban azt mondja Karácsony, hogy a kormány Budapest-ellenes politikájára „csakis a Budapest-pártiság lehet a válasz.” Ez pedig szerinte „nem pártszimpátia kérdése.” Emellett azt is mondja a főpolgármester, hogy ki kell állnia a fővárosiaknak a városukért és egymásért. Erről szól szerinte az Budapesti Lakógyűlést.

Van, aki szereti a lakógyűléseket, és van, aki nem, de mégis csak ez az a műfaj, amikor a legszűkebb környezetünk, az otthonunk dolgairól közösen döntünk. Márpedig nekünk Budapest az otthonunk.

Karácsony siet hozzátenni: ez véletlenül sem nemzeti konzultáció. „Nem akarunk megállítani európai nagyvárosokat, amelyek amúgy sem mozdultak el a helyükről, és az óvodások nemváltó műtéteiről sincs szó.”

A lakógyűlés egy online szavazás lesz, ahol négy kérdésben lehet majd voksolni ezen a honlapon. Az első kérdés arról szól majd, kell-e Budapestnek a jövőben is finanszíroznia a kormányt, vagy sem?

Itt Karácsony azt emlegette fel, amiről már korábban is tettek bejelentést, hogy ti. több szolidaritási adót vonnának a fővárostól, mint amennyi működőséi támogatást ad Budapestnek a kormány. Először erről kérdezik meg a lakosokat, hogy ez így szerintük rendben van-e. A második kérdés arról fog szólni, hogy fizesse-e tovább a főváros a kormányzati sarcot, vagy járjon-e a villamos úgy, ahogy eddig.

Ezután jön majd a Lánchídról szóló kérdés, de ezt még nem részletezte a főpolgármester, ezt később teszi meg.

A fővárosi túlélőcsomagról, a belengetett perről itt olvashat bővebben:

Kapcsolódó
Karácsony: Nem finanszírozzuk tovább a kormányt, bevasaljuk a kintlévőségeinket
Új javaslatcsomagot jelentett be a főpolgármester, ami szerinte segítene túlélni a fővárosnak a szorult pénzügyi helyzetet. Zárt ülésen fogja tárgyalni a közgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik