Belföld

Életfogytiglant kértek a férfire, aki gyógyszerrel végzett egy érdi nővel az örökség miatt

Getty Images
Getty Images

Sokkal súlyosabb büntetést kaphat az a többszörösen minősülő emberölés bűntette miatt 18 év fegyházra ítélt 50 éves férfi, akit azzal vádolnak, hogy gyógyszerekkel végzett egy idős érdi asszonnyal, hogy megszerezze a gyümölcsösét és az ingatlanát.

Csiha Gábor Sándor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabásáért fellebbezett azzal, hogy a táblabíróság 25 évnél hosszabb időpontban határozza meg a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségének a legkorábbi időpontját.

Az ítéleti történeti tényállás lényege szerint a férfi négy évvel ezelőtt ismerkedett meg az akkor Budapesten élő 95 éves asszonnyal, akinek a bizalmába férkőzött és nem sokkal később öröklési szerződést kötött vele egy ügyvédi irodában, hogy megszerezze az érdi ingatlanát és gyümölcsösét.

Ezt követően naponta látogatta a közben Érdre kiköltözött asszonyt, aki lakhatást is biztosított neki. Az ügyészség szerint a férfi élelmet vitt az addig jó szellemi és fizikai állapotban asszonynak, és ilyenkor altatót és  nyugtatót adott neki. Ezt  követően fokozatosan hanyatlani kezdett a nyugdíjas egészségi állapota.

2019  júliusában az asszony elesett az érdi lakásában, bordatörést szenvedett, légmell alakult ki nála, és órákon belül megfulladt.

Halálát a férfi, magát unokájának kiadva jelentette be, majd intézkedett a nő boncolás nélküli eltemettetéséről is. Az elkövető családja másnap birtokba vette az ingatlant, de a várt örökség tulajdoni bejegyzését később megtagadta a földhivatal.

A nyomozás során elrendelt exhumálást követően az orvosszakértő megállapította, hogy terápiás szintet meghaladó mennyiségű altató és nyugtató maradványai voltak az áldozat szervezetében a halálakor, és nem az idős kora miatt halt meg a nő.

Kiderült, hogy az asszony halálát megelőző hónapokban a férfi és a felesége nagy mennyiségben íratott fel és váltott ki ilyen gyógyszereket. A fellebbviteli ügyész elmondta még, hogy a férfi tagadta a bűnösségét és a védőjével együtt bizonyítottság hiányában történő felmentésért fellebbezett a tényállás téves megállapítása miatt.

Azt állította, hogy nem az ő és felesége gyógyszereit vette be az asszony. Állítása szerint a néni biztos dugdosta a gyógyszereket és azokat vette be.

– mondta Csiha.

A korábban idős embereket álrendőrként fosztogató férfi 18 év fegyházat kapott első fokon előre kitervelten, nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt. A felesége ellen nem emeltek vádat, mert nem lehetett rábizonyítani, hogy ő is benne lett volna a dologban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik