Belföld europoli

„Mi, magyarok fontosnak tartjuk a felelős gazdálkodást” – mondta az unió költségvetési biztosának Varga Judit

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Május 2-án Budapestre látogatott Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa, hogy a magyar kormány tagjaival tárgyaljon.

Hahn múlt héten egy háttérbeszélgetésen elmondta, nem érti, hogy a magyar kormány miért nem hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek a zárolt uniós támogatások felszabadításához szükségesek. „Rendkívül aggódom amiatt, hogy kifutunk az időből és a magyar diákok kimaradnak az Erasmus program következő, téli szemeszteréből”–  mondta, hozzátéve, hogy ezért még július elejéig meg kell születniük a jogszabályoknak, hogy a diákok ne essenek el a pályázatok lehetőségétől.

Az uniós biztost elsőként Varga Judit igazságügyi miniszter fogadta.

A nap folyamán Johannes Hahn költségvetési és igazgatásügyi biztost fogadtam hivatalomban, aki szakmai egyeztetést folytat a tagállamokkal a többéves pénzügyi keret (MFF) félidei felülvizsgálata kapcsán. Uniós koordinációért felelős miniszterként jeleztem Hahn biztosnak, hogy mi, magyarok hiszünk az egymás megértésén alapuló, konstruktív párbeszédben és fontosnak tartjuk a felelős gazdálkodást

– írta Facebook-bejegyzésében a tárcavezető.

A Varga Judit minisztériuma által jegyzett igazságügyi reformtervezetről nem osztott meg újabb információkat. A reformot – melyről szerdán szavaz a magyar országgyűlés – az Európai Bizottság szupermérföldkőként értelmezi, amelyet mindenképp teljesítenie kell a kormánynak az uniós pénzek feloldásához.

Johannes Hahn Orbán Viktorral, Varga Mihállyal és Navracsics Tiborral is találkozik majd.

Kapcsolódó
Hogy állnak most az uniós pénzeink?
Két további feltétele van annak, hogy megjöjjenek az új ciklus első pénzei Magyarországra.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik