Belföld

Kötelező maszkviselés eltörlése, vármegyebérlet és új budapesti buszjárat – változások május 1-jétől

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Május elsejével nem csak új hét és új hónap kezdődik, de számos változás is életbe lépett, amit az Mfor gyűjtött össze.

Többi között:

  • Müller Cecília országos tisztifőorvos május elsejével visszavonta a kötelező maszkviselésre vonatkozó határozatát, írtuk meg a múlt héten. A tájékoztatás szerint május 1-jétől az egészségügyi és a szociális intézményekben sem a dolgozóknak, sem a látogatóknak nem kell maszkot hordaniuk. A kórházigazgatók saját hatáskörben azonban továbbra is dönthetnek a kórházon belüli vagy bizonyos kórházi osztályokat érintő kötelező maszkhasználatról.
  • Mától használhatóak a vármegye- és országbérletek.
  • A XII. kerületi önkormányzattal való egyeztetést követően továbbfejleszti a hegyvidéki területek közösségi közlekedési kapcsolatait a Budapesti Közlekedési Központ: május 1-jén 210-es számjelzéssel új járat indul hétköznap a Svábhegyről, hétvégén pedig a Normafától a pesti belvároson, és többek között a Deák Ferenc téren keresztül a Gyöngyösi utcához.
  • Csaknem teljes vonalhálózatán feltételes megállási rendet vezet be a GYSEV Zrt. 2023. május 1-jétől. A változás kizárólag a személyvonatokat érinti. A feltételes megállási rend értelmében a megállóhelyeken a vonatok csak abban az esetben állnak meg, ha van le-, vagy felszálló utas. Az intézkedés a vonatok menetrendjét nem befolyásolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik