Belföld

Megérkezett Ferenc pápa a budai Várba, kis Fiattal szelte át a várost

Vincenzo PINTO / AFP
Vincenzo PINTO / AFP

Cikkünk frissül.

A terveknek megfelelően péntek délelőtt 10 órakor megérkezett Ferenc pápa Budapestre, az egyházfőt a magyar katolikus egyház vezetői, illetve a kormány több tagja, többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külügyminiszter fogadta a Liszt Ferenc repülőtéren. Ferenc pápa nem lépcsőn hagyta el a repülőgépet, hanem emelő segítségével hozták le a fedélzetről. Elsőként Semjén Zsolttal fogott kezet, majd gyerekek adtak át neki kenyeret és sót.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Indulás előtt a pápa a Szent Péter-székesegyház körül élő hajléktalanok egy 15 fős csoportjával találkozott rövid időre a Szent Márta Házban. Az egyházfő az ITA Airways (volt Alitalia) légitársaság A320 neo repülőgépén utazott Budapestre, ahol komoly biztonsági előkészületeket tettek.

A légitársaság egy volt munkatársa a Vatican News hírportálnak elmondta, hogy a pápa indulása mindig garantált, mert az ITA Airways mindig két azonos felszereltségű repülőgépet helyez készenlétbe arra az esetre, ha váratlan műszaki hiba miatt az egyik gép nem, vagy csak késve tudna felszállni.

Szajki Bálint / 24.hu

Ezzel az alábbi képen látható kis Fiattal szelte át a várost az egyházfő. Az SCV 1 rendszámú (Status Civitatis Vaticanae, Stato della Città del Vaticano) Fiat 500X az olasz gyártó népszerű városi kisautója.

Szajki Bálint / 24.hu

Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök fogadta a Sándor-palota előtti téren pénteken negyed 12-kor. A köztársasági elnök spanyolul tud beszélni az egyházfővel – hangzott el az M1 műsorában.

A zenekar eljátszotta a hivatalos pápai és a magyar himnuszt, majd a pápa és a köztársasági elnök leült a kikészített székekre. Ezt követően a díszmenet elvonult előttük. A katonai fogadtatás végén Novák Katalin bemutatta az állami delegációt a Szentatyának, és a pápa is bemutatta az államfőnek delegációjának tagjait. Ezt követően a pápa Novák Katalin köztársasági elnök kíséretében lépett be a Sándor-palotába.

Az ünnepélyes ceremónia után az egyházfő látogatást tett az államfő hivatalában, aztán találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Havasi Bertalan az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte: ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van. Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne – mondta, hozzátéve:

Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

Ezt követően Novák Katalin és a pápa beszédet mondott a Karmelita kolostorban. Novák Katalin a többi között arról beszélt, hogy Ferenc pápa akkor jött, amikor arra a legnagyobb szüksége van Magyarországnak és Európának.

Vincenzo PINTO / AFP
Koszticsák Szilárd / MTI

A pápa délután öt órakor a budapesti Szent István-bazilikában találkozik a Magyar Katolikus Egyház képviselőivel, püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal. A bazilikába csak a meghívottak léphetnek be, de a Szent István térre korlátozott számban zarándokokat, híveket is várnak.

Koszticsák Szilárd / MTI

A pápa látogatása miatt komoly készültség van a fővárosban, Budapest nagy részén lezárásokra kell számítani a következő napokban.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik