Belföld

Két hete kihelyezett defibrillátor mentett életet egy debreceni uszodában

Alig több mint két hete kihelyezett defibrillátor mentette meg egy idős férfi életét csütörtökön Debrecenben – derül ki az Országos Mentőszolgálat Facebook-posztjából.

Mint írták, csütörtök délelőtt érkezett a segélykérés a Debreceni Mentésirányításhoz, miszerint egy 80 év körüli férfi összeesett az egyik helyi uszodában. A helyszínen tartózkodó elsősegélynyújtók, köztük egy mentőtiszt hallgató, azonnal a segítségére siettek és megvizsgálták a beteget, aki ekkor már nem lélegzett.

A mentésirányító rögtön riasztotta a rohamkocsit, miközben a helyszínen levők megkezdték az újraélesztést. Az uszoda 16 napja csatlakozott az „Élet Mentő Pont” programhoz, vagyis rendelkeznek kihelyezett félautomata defibrillátor készülékkel, amelyet most használtak is.

A perceken belül helyszínre érkező mentők átvették és emelt szinten folytatták az életmentést, amihez közben csatlakozott egy szabadnapos professzor és egy másik orvos is. Az időben megkezdett mellkasi nyomások és az azonnali ellátás 30 percen belül sikerre vezetett és a mentők végül stabil állapotban szállíthatták kórházba a férfit – olvasható a bejegyzésben. Az OMSZ hozzátette, hogy a férfi sportoló, aki napi rendszerességgel használja a medencét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik