Belföld

„Demográfiai ingadozások” miatt megszűnik egy óvoda a II. kerületben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Bezárják a Hűvösvölgyi út 209. szám alatt található óvodát szeptembertől – tudta meg a 24.hu. A II. kerületi ovi a Kolozsvár Utcai Óvoda tagintézménye, és eddig két csoporttal működött, de egy ideje már nem vehetett fel új gyereket.

A tagóvoda nemcsak azért számít különlegességnek a kerületben, mert az intézménynek helyet adó műemlék jellegű villaépület zöldövezetben található, hanem azért is, mert úgynevezett vegyes csoporttal működött, vagyis nem osztották szét korosztályok szerint a gyerekeket, hanem háromtól hatéves korig egy csoportba járhattak. Ezt a megoldást különösen kedvelték a többgyermekes szülők, mert így testvérek egy csoportba kerültek. Tudunk olyan családról, ahonnan a negyedik gyerek jár a Hűvösvölgyi úti oviba.

Mohos Márton / 24.hu Hűvösvölgyi út 209. óvoda a II. kerületben 2023. április 25-én.

Egy két évvel ezelőtti videóban a Kolozsvári Utcai Óvoda – vagyis a főintézmény – vezetője azt ecsetelte, hogy az intézmény azért is különleges, mert az óvónők családlátogatásra mennek, mielőtt a gyerekek bekerülnek az intézménybe. A Hűvösvölgyi úti tagóvodában anyás beszoktatás is lehetséges, ami könnyedén megoldható úgy, hogy évente legfeljebb 5-6 gyerek kerül be a csoportokba. Az édesanyák egy-két órát vagy akár még hosszabb időt maradhattak a gyerekekkel a beszoktatás első napjaiban.

Az óvoda honlapján az is olvasható, hogy „a Hűvösvölgyi út 209. szám alatti gyönyörű villaépület két vegyes összetételű csoport számára nyújt családias, barátságos légkört. Az óvodában tehetséggondozó program működik, melynek célja, hogy elősegítse a gyermekekben rejlő tehetség kibontakozását.”

Az intézmény vezetője kérdésünkre csak annyit mondott, hogy az idei és a következő évre sem vehetett már fel új gyereket, csak abban az esetben, ha testvérről volt szó. További információért a II. kerületi önkormányzathoz irányított minket, ahol kérdésünkre – bár azt konkrétan nem írták le, hogy az óvodát bezárják – megerősítették, hogy szeptembertől a gyerekek már nem a Hűvösvölgyi úti óvodába fognak járni, hanem a környék többi intézményébe.

Az óvoda megszüntetését demográfiai ingadozásokkal indokolta az Őrsi Gergely vezette kerület. Mint megkeresésünkre írták,

a demográfiai ingadozások miatt évről évre hol a bölcsődei, hol az óvodai férőhelyek számában van hiány, vagy jelentkezik az igénynél jóval nagyobb kapacitás. Nemegyszer előáll olyan helyzet, hogy szabad helyek és üres csoportok állnak rendelkezésre egymáshoz közeli intézményekben. Az ilyen helyzetekre az önkormányzatnak reagálnia kell.

Mohos Márton / 24.hu Az óvoda udvara 2023. április 25-én.

Azt is írták, hogy a Hűvösvölgyi út tagintézmény „már évek óta csupán két csoporttal működik. A jelenlegi tanévben egy negyedik éves nagycsoport és egy 15 fős vegyes csoport működik. A vegyes csoportos szülők már a nevelési év kezdetétől tudják, hogy 2023 szeptemberében átkerülnek másik épületbe.” Hozzátették, hogy a 2022/2023-as nevelési évben a negyedik éves nagycsoportra tekintettel nem szüntették meg az épületben az óvodai ellátást. A vegyes csoportba szeptemberben az odajárók testvéreit vették fel, de azzal, hogy 2023 szeptemberétől már nem ide fognak járni.

Nincs szükség az óvodára

Az elmúlt években a gyermeklétszám úgy alakult, hogy a jelentkező gyermekeket mind a Kolozsvár utcai Óvoda és tagintézménye, valamint a közelben működő Gesztenyéskert és Ökumenikus óvoda is el tudja látni úgy, hogy nemcsak a jogszabályban meghatározott augusztus 31-ig született és adott évben óvodaköteles gyermekeket, hanem az őszi – októberi, novemberi – születésűek részére is óvodai férőhelyet tudnak biztosítani – magyarázta a II. kerület, miért nincs szüksége a Hűvösvölgyi úti óvodára.

A Kolozsvár és Gesztenyéskert óvoda körzete már 2022 márciusától módosult, így a Hűvösvölgyi út 209-hez tartozó utcák már a Gesztenyéskert Óvoda körzetébe tartoznak, a 2022/2023-as nevelési évre már e szerint tudtak jelentkezni a szülők. Őket márciusban tájékoztatták a változásokról, és úgy tudjuk, már földmérők is jártak a telken.

Mohos Márton / 24.hu

Az önkormányzat azt is írta, hogy szülői kérésre helyezik el szeptembertől a gyerekeket. Van, aki a Gesztenyéskert óvodába, van, aki a Kadarka utcaiba, és van, aki a Máriaremetei úti tagintézménybe fog járni. „A többi gyermek együtt az óvónénikkel a Kolozsvár utcai épületben folytatja az óvodás éveket. Vagyis nem történik elbocsátás” – hangsúlyozta a II. kerület.

A Hűvösvölgyi úti óvoda dolgozóit a Kolozsvári Úti Óvoda foglalkoztatja tovább. Az önkormányzat úgy tudja, ők ezt elfogadták, „és már el is mentek az adott közösségbe bemutatkozni, megismerkedni az ott dolgozókkal.”

Nem bontanak, hanem felújítanak

A megszűnőben lévő tagóvoda épületének hasznosításáról még nem született végleges döntés, de az önkormányzat azt írja, terveik szerint pályázati forrás segítségével megpróbálják felújítani. A telken található egy bölcsőde is, de ennek megszüntetéséről nincs szó a kerület szerint. Az intézmény ideiglenes használatba vételi engedélye a nyáron lejár, de az önkormányzat már benyújtotta a kormányhivatalhoz a használatba vételi engedély iránti kérelmet.

Úgy tűnik azonban, Őrsi Gergelyék nem mondanak le teljesen az óvodai ellátásról a Hűvösvölgyi út 209-ben. A kerület középtávú célja ugyanis az, hogy „mind a bölcsőde, mind az óvodai funkció szilárd épületekben kaphasson helyet” – írják. Ezért nem lebontani, hanem felújítani tervezik az épületet, vagy „esetleg átalakítani úgy, hogy amíg a demográfiai adatok nem indokolják, addig is olyan gyermekbarát funkciót kapjon az épület, amiből könnyen visszaalakítható az óvoda funkció.”

Felmerült az is, hogy a telek parkoló kialakítására kell, azonban ezt cáfolta a II. kerület. Erre a kérdésünkre azt írták, P+R parkolót valóban terveznek építeni, de ez nem érinti az óvoda vagy a bölcsőde ingatlanjait. „Célunk, hogy a P+R és a forgalmas autóút minél távolabb kerüljön az óvodától és a bölcsődétől” – tették hozzá.

Mohos Márton / 24.hu Parkoló az óvoda mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik