Belföld

Föld napja: Áder János a klímaváltozás veszélyeiről beszélt

Bodnár Boglárka / MTI
Bodnár Boglárka / MTI
Szerinte annak a Kárpát-medencében drasztikus hatásai lesznek

A volt köztársasági elnök megítélése szerint a klímaváltozás következményei a Kárpát-medencében az előrejelzettnél hamarabb érezhetők lesznek. Drasztikus változások várhatóak – mondta Áder János, akit az MTI idézett. A volt államfő a Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumi elnökeként a Föld napja alkalmából beszélt a Mathias Corvinus Collegium által szervezett eseményen, Budapesten.

Áder János középiskolásoknak tartott előadásában kiemelte, a klímaváltozás hatásainak 80 százaléka a vízen keresztül lesz érezhető. Emlékeztette a fiatalokat, hogy Magyarországon egyszerre tapasztalható a sok víz és a kevés víz problémája: miközben 2013-ban még az áradás okozott nehézségeket, három éve aszály sújtja az országot.

A tavalyi szárazság miatt az ország bizonyos területein 80-100 centiméter mélységben eltűnt a víz a talajból, mindez 1000 milliárd forint feletti kárt okozott a mezőgazdaságban, továbbá tízszer annyi terület égett le bozóttüzek következtében a korábbiakhoz képest.

Korábban a volt államfő a debrecenieket a városba tervezett akkumulátorgyár kapcsán azzal nyugtatta, hogy ugyanolyan minőségű és mennyiségű marad az ivóvízük, mert a természetes vízvisszapótlás naponta mintegy 75 ezer köbméter Debrecen vízbázisán.

Kapcsolódó
Áder János az akkumulátorgyárról: A debreceniek megnyugodhatnak
A volt államfő szerint mennyiségre és minőségre sem változik az ivóvíz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik