Belföld

Álrendőrök fosztottak ki nyolc nyugdíjast Budapesten, 20 milliót zsákmányoltak tőlük

police.hu
police.hu

Álrendőrök fosztottak ki több mint féltucat nyugdíjast Budapesten. Az elkövetők közel 20 millió forintnyi készpénzt és ékszereket zsákmányoltak az áldozataiktól A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 34 éves férfival szemben, a társa azonban szökésben van.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a 34 éves férfi és a társa 2021 októbere és 2022 májusa között követte el a bűncselekményeket. Többnyire a gépkocsijukban ülve, jellemzően Újbudán szemelték ki az áldozataikat, majd magukat rendőrnek kiadva, azzal a valótlan történettel szólították meg a hazafelé tartó sértetteket, hogy betörtek hozzájuk.

A vádlott és társa több esetben mobiltelefonon egy rendőrségi jelvényt is mutatott a nyugdíjasoknak, akik elhitték a két férfiról, hogy valóban rendőrök, ezért beengedték őket az otthonukba. Itt az elkövetők megkérdezték az idős embereket, hogy hol tartják az értékeiket, illetve megkérték őket, hogy vegyék elő az otthon tartott készpénzüket, ékszereiket.

Ezután az álrendőrök a hivatalos eljárást tovább színlelve általában úgy tettek, mintha lefényképeznék a kipakolt értékeket, valamint volt olyan, hogy az áldozatokat is lefotózták. Végül elterelték a figyelmüket és ellopták a pénzüket és az ékszerüket. A nyugdíjasok minden esetben csak később vették észre, hogy kifosztották őket.

Az ügynek összesen nyolc sértettje van, mindegyikük 80 év feletti volt az elkövetések idején, a legidősebb áldozat 93 éves volt. Az elkövetők  csaknem 20 millió forintnyi készpénzt és ékszereket zsákmányoltak tőlük összesen. Az ügyészség letöltendő börtönt és pénzbüntetést kért a  több rendbeli, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettével vádolt bűnügyi felügyeletben lévő férfire azzal, hogy tiltsák el a vezetéstől is. Társa szökésben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik