Belföld

14 orvost gyanúsítottak már meg a cipős ügyben, a kár több mint 2 milliárd

police.hu
police.hu

Tizenhárom céget azonosított be eddig a KR NNI a gyógyászati segédeszközökre jogosulatlanul visszaigényelt támogatások ügyében. Eddig 37 főt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük 14 orvos.

Lassan fél éve tart a nyomozás abban a több megyére kiterjedő költségvetési csalási ügyben, A gyanú szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cégek az ortopéd orvosok által jogosulatlanul felírt gyógycipők, gerincortézisek, járássegítő alkatrészek, valamint csuklóortézisek és térdortézisek után igényelték vissza a nagy összegű állami támogatásokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.

Az ügycsoportnak mára 37 gyanúsítottja lett: 14 orvos, 13 cégvezető és 10 alkalmazott, köztük ügyintézők, illetve asszisztensek. Jelenleg tizenöten vannak letartóztatásban, és nyolcan bűnügyi felügyelet alatt, míg tizennégyen szabadlábon védekeznek.

police.hu

Míg a nyomozás elején 250 millió forint volt az a kárösszeg, amit a nyomozók bizonyítékokkal alá tudtak támasztani, addig mára ez az összeg már meghaladta a 2 milliárd forintot. Az ügy előrehaladtával ugyanis egyre több cég és egyre több elkövető beazonosítása történt meg, így a költségvetési csalásban megállapított kárösszeg is folyamatosan nőtt.

A rendőrség közleménye szerint a 37 gyanúsított a 13 cégen keresztül együttesen több mint 2 milliárd forintnyi állami támogatáshoz jutott hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik