Élő Belföld

Kormányinfó: június 30-ig meghosszabbították az árstopokat, heti akciót kell hirdetniük az áruházaknak

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Ingyenessé teszik a mezőgazdasági öntözést és rezsicsökkentés jön a a mikrovállalkozásoknál. Gulyás Gergely közölte: nem szivárogtak ki olyan dokumentumok, melyek arról szóltak, hogy magyar vezetőket hallgattak le. A miniszter szerint Karácsony Gergely Gyurcsány Ferencnek akar megfelelni és az a fontos, hogy lombok között legyen csak lombkoronasétány.

Kormányinfón jelentette be a a kabinet legfrissebb intézkedéseit Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Az a fontos, hogy lombok között legyen csak lombkoronasétány

Várólisták csökkentése: arról, hogy a szakrendelők tekintetében tömegesen lenne ilyenről szó, nem tud Gulyás, ha vannak ilyenek, azokat meg kell vizsgálni, szakrendelésnél különösen nem fogadható el, hogy ennyit kelljen várni, azonnali kormányzati beavatkozásra van szükség.

Ha nem egészen speciális beavatkozásról van szó, órákban vagy napokban mérhető a várakozás időtartama a miniszter szerint, a laborvizsgálatok mindenhol lassabbak, tette hozzá. Ha valakinél szükség van gyors eredményre, azt soron kívül, néhány napon belül el kell végezni.

A kilőtt farkas ügyében lesz-e valamilyen szigorítás a jogszabályokban? Gulyás azt felelte: természetkárosítás bűncselekményét követte el, aki kilőtte a farkast, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, neki nem tűnik úgy, hogy ne lenne kellően szigorú a jogszabály.

Mi a véleménye a kormánynak a lombkoronasétányok szaporodásáról? A miniszter válasza:

Az a fontos, hogy lombok között legyen csak lombkoronasétány.

Gulyás szerint ami közérdekű adat, azt nyilvánosságra kell hozni, ami nem, azt nem

Mi az oka annak, hogy az állami reklámköltésekről nem tájékoztatják a közvéleményt: Gulyás szerint, ami közérdekű adat, azt nyilvánosságra kell hozni, ami nem, azt nem. Mi alapján dől el, hol kötnek ki ezek a hirdetések? Nézettség, olvasottság, ezek a szempontok a miniszter szerint. Nem elfogadható, hogy valaki jogerős ítéletet nem hajt végre, mondta azzal kapcsolatban, hogy egyes csatornák nem közölnek le helyreigazításokat.

Mi lesz az új szankciós csomagban?

Az újabb EU-s szankciók milyen területeket érintene? Egyelőre nem tudják, nem kaptak erre vonatkozó javaslatokat még, mondta Gulyás. Budapest nem kereste meg a kormányt a hétfői bejelentéseket megelőzően, felelte a miniszter egy újabb kérdésre, van, hogy Karácsony tájékoztatja a kormányt, de most nincs olyan információja, hogy érkezett volna megkeresés a kormány valamely tisztviselője felé.

Nyilvános lesz Paks 2 új szerződése

A Paks 2-nél történt változásokkal kapcsolatban Gulyás azt mondta, olyan változás, ami az építkezés lényeges paramétereit érinti, nem történt, csak és kizárólag technikai módosítások voltak, az árat és a garanciákat ez nem érinti. Az új szerződés szövege az Európai Bizottság engedélyezését követően lesz nyilvános.

Honvédségi fiatalítási hullám: nem az történt, hogy senki nem maradt ott, aki 45 évnél idősebb, az idősebbek közül küldtek el többeket, ez fiataloknak ad lehetőséget az előrelépésre, a következő ranglétra elérésére, mondta a miniszter.

Oroszország nem a barátunk

Ha a nyugati támogatás megszűnne Ukrajnának, akkor a háború véget érne, mondta Orbán a Kossuth rádióban, Gulyás ezzel kapcsolatban a 24.hu-nak azt mondta, amit Orbán mondott, az egy ténymegállapítás, és szerinte két külön kérdésről van szó. A miniszter úgy véli, hogy az olyan ténymegállapodás, amit Ukrajna sérelmezne, de vitatni nem lehet szerinte, nincs mit szégyellni abban, hogy ha egy gazdaság nem tud működni, akkor gazdasági segítségnyújtásra szorul.

Hogy mi következne akkor, ha Ukrajna nem kapna pénzügyi segélyt, 14 hónapja találgatjuk, jelezte: szerinte nem egyértelmű, mi lenne az orosz hadi cél akkor, a jelenlegi területek megtartása, Ukrajna lerohanása vagy egyéb.

Mi azok közé tartozunk, akik támogatják Ukrajnát

– szögezte le. Oroszország a partnerünk, nem a barátunk, Amerika a szövetségesünk, és nekünk a szövetségesek a barátaink, fogalmazott. Ahhoz, hogy Oroszország is a barátunk legyen, ahhoz a nemzetközi jogot tiszteletben kellene tartani, hangsúlyozta.

A Nemzetközi Beruházási Bank költözése miatt megüresedő Lánchíd palotával még nem tudja Gulyás, mi a terv, még nem tart itt a jogi eljárás. A bankot korábban sokan orosz kémbankként aposztrofálták, ám ha Gulyás szerint a bank veszélyt jelentett volna Magyarország működésére, akkor nem engedték volna, hogy működjön.

Nem gazdálkodhat jól a főváros Gulyás szerint

Nagyon nem gazdálkodhat jó a főváros, ha igaz, amit Karácsony Gergely bejelentett, vélekedett Gulyás, aki nem zárja ki, hogy a főpolgármester „csak szót fogad a baloldal főnökének”, aki szerinte Gyurcsány Ferenc.

A bolti akciókkal kapcsolatban Szentkirályi Alexandra elmondta továbbá, hogy azt várják ettől az intézkedéstől, hogy hatékonyan tudnak fellépni az infláció ellen. A program még kidolgozás alatt van, reményeik szerint minél hamarabb el tudják indítani.

Földadó tekintetében nincs végleges döntés

A legritkább esetekben szoktak engedélyezni önkormányzatoknak hitelfelvételt, mondta Gulyás Budapest és a Karácsony Gergely által a minap felvetett túlélőcsomag kapcsán.  A földadó tekintetében pedig egyelőre nem tud végleges kormánydöntésről beszámolni.

A miniszter ezen kívül arról is beszélt, hogy nem tenne jót az oktatásnak, ha felmondana az a több ezer tanár, aki jelezte, hogy elhagyja az oktatást, ha elfogadják a státusztörvényt.

Elképzelhető-e, hogy a Fidesz legalizálja a füvet?

Két éve égett le az encs-fügödi iskola, de továbbra sem építik újra. Gulyás szerint idő kell a tervezésre, de reméli, hogy az iskola hamarosan újjáépül.

Gulyás szerint ironizálnak azon, hogy vita van a Fidesz frakcióban a svéd NATO-csatlakozásról, de a kormánynak célja van, és nem dátuma. Ezzel együtt úgy gondolja, hogy sikerrel fognak járni.

Gulyás ennek ellenére megértő a kormánypárti frakcióval. Úgy látja, közjogi értelemben valóban képes hátráltatni a frakció a kormányt, de valójában arról van szó, hogy a képviselő csoportban olyan érveket vetettek fel, amelyeket kénytelenek akceptálni, és Svédországnak is akceptálni kellene.

A státusztörvényről még tárgyal a kormány az érdekképviseletekkel. Gulyás hangsúlyozza: egyelőre tervezet sincs, így nem kívánja a tanárszakszervezetek kritikáit kommentálni. A miniszter nehezen tudja érdekképviseletnek tekintetni őket, mert szerinte nem az együttműködésre törekednek.

Sosem kifogásoltuk, ha egy tanárnak a kormányéval ellenkező világnézete van

– hangsúlyozta Gulyás, cáfolva, hogy a bosszú bizonyos formája lenne a státusztörvény a tanártüntetések miatt.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt a marihuána legalizáció mellett szervez tüntetést, melyről Gulyás elmondja,

amíg ők kormányoznak, nem lesz legális a fű.De mivel a kétfarkúak szervezik a tüntetést, a miniszter szerint ezt a humor részének kell tekinteni.

Mi lesz a nyugdíjkiegészítéssel?

Tervezik-e a novemberi nyugdíjkiegészítés előrehozását, szólt az újságírói kérdés, Gulyás szerint nem, mert nem tudják, szükség lesz-e nyugdíjkiegészítésre. Éves inflációt számolnak, ennek megfelelő nyugdíjemelést fizetnek, mondta, ha ez változna, akkor kell nyugdíjkiegészítést fizetni, ma pedig senki nem tudja megmondani, mennyi lesz az év végén az infláció.

Nem lehet kizárni, hogy sikerül a tervezett éves mértéket tartani az infláció tekintetében, vélekedett a miniszter. Nem a hajlandóságunkban van változás, hanem abban, hogy az idei évi infláció nehezen becsülhető meg, és nem kizárható, hogy a kormány prognózisa pontos lesz, hangsúlyozta.

A kisboltok mentességet kapnak a kötelező akciók alól

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a kisboltoknak nem lesz kötelező az akciózás. Árbevétel-határ alapján fogják kiszűrni, hogy mely kereskedelmi egységeknek kell bevezetni az új szabályozást.

Hozzátette: az illetékes minisztérium fogja kidolgozni a részletszabályokat a kötelező akcióról.

Gulyás: Minden állam képviselőjét tisztelettel fogadjuk

A magyar kormány a bécsi egyezmény alapján tekint a diplomáciai megbízottakra, minden állam képviselőjét tisztelettel fogadjuk – mondta az amerikai nagykövetről Gulyás Gergely. A TV2 arra volt kíváncsi, hogy David Pressman-t vajon a hazai baloldal irányítására vezényelte-e ide az Egyesült Államok.

Gulyás: Az agrár források akadálytalanul érkeznek Magyarországra

Ezt a szektort érinti a kohéziós források befagyasztása – erősíti meg Gulyás Gergely. A miniszter megerősíti: folyamatosak az egyeztetések az uniós forrásokról. Navracsics Tibor és Varga Judit is folyamatosan tárgyal az EU-s tisztviselőkkel.

Az igazságügyi törvénymódosítási csomag szövege elkészült, jelenleg visszajelzésre várnak

Az árstopok kiterjesztése más termékekre, például az MSZP által javasolt strandbelépőkre nincs napirenden. A miniszter szerint a strandbelépőkről első sorban az önkormányzatokkal kéne egyeztetni, hiszen ezzel a döntéssel tőlük vennének el bevételeket.

Gulyás nem tartja megalapozottnak a BBC értesülését, miszerint újabb magyar érintettjei lehetnek az új amerikai szankcióknak.

Gulyás: Nem szivárogtak ki olyan dokumentumok, melyek arról szóltak, hogy magyar vezetőket hallgattak le

Még a mai napon megjelenik az a jogszabály, ami világossá teszi, hogy nem Budapesten van most már a banknak a székhelye – mondta Gulyás a Nemzetközi Beruházási Bank távozásáról.

A kiszivárgott Pentagon-dokumentumokról Gulyás elmondta, hogy

olyan adat, amely arról szólt, hogy az USA magyar vezetőket hallgatott volna le nem áll rendelkezésükre, és nem szivárogtak ki ilyen iratok az amerikaiaktól. 

Gulyás: Karácsony nem a kormány, hanem a szegényebb települések pénzét veszi el

Karácsony Gergely elmondta: a főváros nem fizeti be a szolidaritási adó egészét.

Gulyás Gergely szerint a szolidaritási adó nem a kormányé, hanem a településeké, ezért nem igaz, hogy ebből a kormányt finanszíroznák. A kormány ebből egyetlen fillért sem lát, ez a szegényebb önkormányzatokhoz megy.

A miniszter úgy látja, hogy

Karácsony valójában Gyurcsány Ferencnek akar megfelelni. Gulyás arról is beszélt, hogy az amerikai nagykövetség a Ruszkik haza! plakátkampány időzítésével késett 60+ évet. Ennek ellenére Magyarország nem tervez békepárti plakátkampányt indítani az Egyesült Államokban.

Júliusban már érdemben csökken az infláció?

Erről Gulyás szerint a kormánynak nincs hivatalos álláspontja. Nehéz nem prognózisokkal dolgozni, de ezek bizonytalanok, főleg ebben a helyzetben.

Nyáron valószínűleg nagyobb mértékben csökkent az infláció, az áttörés július-augusztusban lehet

– mondja Gulyás, hozzátéve, hogy ez nem befolyásolja az árstopokkal kapcsolatos döntéseket.

Gulyás arról is beszélt, hogy az öntözési feladatok átvállalásra

tízmilliárd forintba kerül majd a kormánynak.

Szentkirályi Alexandra: Heti akciót kell hirdetniük az áruházaknak

Szentkirály Alexandra beszél az árstopokról. Elmondta, hogy a bevezetésük óta hatezer üzletet ellenőrzött a hatóság, hogy betartják-e az előírt intézkedéseket. Megismételte: a trükközést nem fogják eltűrni.

Az inflációs adatok javulása látható: egyenletes a csökkenés, ami egy trendnek felel meg a kormányszóvivő szerint.

A kormány új szabályokról is döntött, amely a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszer-láncokat célozza. Az új szabályok legkésőbb július 1-jétől életbe lépnek, ahogy az árfigyelő rendszer is.Ezzel kívánják segíteni az infláció elleni harcot.

  • A szabályozás keretében húsz kategóriába kell majd besorolódni a termékeket.
  • Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző harminc napban tapasztalt legalacsonyabb árnál 10 százalékkal alacsonyabban kínálni, az akciók pedig nem vonatkozhat árstopos termékekre. Az akciós termékeket hetente kell kijelölni.

Rezsicsökkentés a mikrovállalkozásoknál

Az egyetemes szolgáltatásokra jogosult mikrovállalkozásoknál az átlagfogyasztás fölötti árcsökkentést vezetnek be. Az eddigi 160 forint per kilowatt helyett 70 forint per kilowattot fizetnek majd az átlagfogyasztás fölött, ami a lakossági piaci árral megegyező árszint.

Ingyenessé teszik a mezőgazdasági öntözést

A lengyel, a magyar és a szlovák kormány bizonyos ukrán agrártermékek ideiglenes tilalmáról döntött.

Mint ismert, a magyar agrárpiacot teszi tönkre a helyzet, ezért a kormány a gazdák védelmében rendelte el a tilalmat, amely összesen 25 termékre terjed ki. Az időtartama június 30-ig tart.

Gulyás hangsúlyozza:

tranzitszállításokra továbbra is van lehetőség, csak Magyarországra nem lehet szállítani. Az áthaladó szállítmányokat nyomkövetővel ellenőrzik majd.

Hozzáteszi: a szolidaritás korlátja az, hogy a magyar gazdaságot a segítség nem teheti tönkre.

A kukorica behozatala hétezer, a búzáé pedig ezer százalékkal nőtt ez idő alatt. Az importnövekedés ellehetetlenítette az itthon, szokásos értékesítési csatornákat.

A Bizottsággal tárgyalás zajlik. Úgy tűnik, hogy Brüsszel is hajlandó konkrét intézkedéseket hozni a helyzet orvoslására.

Az a helyet még egyszer nem állhat elő, hogy a magyar agrár piacot szétverje az ukrán gabona

– mondta Gulyás.

A hazai mezőgazdaság védelmében hozott intézkedést a kormány:

idén a mezőgazdasági öntözés költségeit átvállalja az kormány. Így kívánják kezelni a tavalyi aszálykár miatt kialakult helyzetet.

Június 30-ig meghosszabbították az árstopokat

Gulyás szerint amíg háború és szankciók vannak, addig infláció is lesz.

Idén decemberre egy számjegyűre szorítaná le az inflációt a kormány. Figyelik a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját, és

június 30-ig meghosszabbították az árstopokat.

Háborúval kezdődik a kormányinfó

Gulyás elmondja: a kormány tavaly február óta minden ülését a háborús helyzet értékelésével kezdi.

Azt tapasztalják, hogy a háború beláthatatlan ideig elhúzódhat: egyre több fegyver kerül a frontra, és már szegényített urán tartalmú fegyvereket is szállítanak az ukránoknak a nyugati országok.

A miniszter kijelenti:

eddig segítették Ukrajnát, és ezután is erre készülnek.

Megismétli, hogy a NATO ne kerülhessen bele a háborúba, mert az világháborút jelentene.

A kormány továbbra is tántoríthatatlanul a béke pártján áll

– jelenti ki Gulyás.

Mi várható a mai kormányinfón?

Fél tízkor kezdődik a kormányinfó.

  • Vélhetően bejelentik az élelmiszer ársapkák meghosszabbítását. Pénteki Kossuth rádiós interjújában Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy az infláció nem lassult le eléggé ahhoz, hogy ki lehessen vezetni őket. Korábban a kormány arról kommunikált, hogy április végén döntenek az árstopok sorsáról.
  • A közösségi médiában a kormánytagok arról kommunikáltak, hogy családokat érintő témákról tárgyaltak a szerdai ülésen.
  • Vélhetően szóba kerül az Ukrajnából érkező gabonaimport tilalma, melyet múlt hét szombaton jelentett be Nagy István agrárminiszter.
  • Az előző kormányinfón az árrendszer egységesítéséről is szó esett. Gulyás Gergely akkor elmondta, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter felméri, hogyan lehet egységesíteni a vízrezsi-árakat.
  • Szentkirályi Alexandra az előző kormányinfó elmondta, hogy június 30-ig terveznek bevezetni egy online árfigyelő rendszert, amitől azt várják, hogy lefelé tartó árversenyt generál majd a boltokban. Erről az intézkedésről is kiderülhetnek újabb részletek.
Olvasói sztorik