Belföld

Visszautasították a Ryanair alkotmányjogi panaszát

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Még tavaly júliusban nyújtott be alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybíróságon a Ryanair, a vállalat a légitársaságokat sújtó extraprofitadó bevezetését kifogásolta arra hivatkozva, hogy a hozzájárulás sérti az arányos közteherviseléshez fűződő jogát. A vonatkozó kormányrendelet értelmében 2022 júliusától az extraprofitadót – az átszálló utasokat kivéve – minden, Magyarországról induló utas után meg kell fizetni 3900 forint vagy 9750 forint összegben, az úti céltól függően.

Az AB honlapjára szerdán került fel a panasz visszautasításáról szóló döntés, amely arra hivatkozik, hogy az Alkotmánybíróságnak a panasz vizsgálatára nincs hatásköre. Ennek oka az, hogy a Fidesz-KDNP a 2010-es hatalomra jutását követően úgy szűkítette az AB jogkörét, hogy mindaddig, amíg az államadósság a GDP felét meghaladja, a költségvetésről, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról szóló törvények alaptörvénnyel való összhangját kizárólag az élethez és az emberi méltósághoz való joggal, a személyes adatok védelméhez való joggal, a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához való joggal és a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokkal összefüggésben vizsgálhatja felül.

Az extraprofitadót a Ryanair az utasokra hárította, amiért a fővárosi kormányhivatal 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságra büntette.

Kapcsolódó
Ryanair-vezér: személyesen fizetem Gulyás Gergely retúrjegyét
Vagy a magyar kormányt, vagy az Alkotmánybíróságot szeretnék meggyőzni arról, hogy minden formában töröljék el a légitársaságok különadóit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik