Belföld

A kormánypárti szavazók fele elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Viktor magáncélra használja a kormánygépet

24.hu
24.hu

Az emberek mindössze hetede, de még a kormánypárti szimpatizánsoknak is csak harmada szerint elfogadható, hogy Orbán Viktor miniszterelnök magáncélokra használja a kormánygépet – derül ki a Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből. A kutatás apropóját a kormányfő márciusi egyiptomi hivatalos látogatása adta, mely után Orbán Viktor nem Budapest, hanem a Olaszország felé vette az irányt, ahol Pisában Dömötör Csaba államtitkár szerint technikai landolást hajtott végre, ám a kormányfőt Firenzében feleségével sétálgatva fotózta le a 24.hu olvasója.

A Népszava cikkéből kiderül, hogy:

  • tízből hatan hallottak az olaszországi kitérőről, a Fidesz-KDNP szavazóknak csak 39 százaléka értesült a magánútról. A legjobban tájékozottak a 60 feletti budapestiek, akiknek csaknem háromnegyede tudta, hogy miről van szó.
  • az ellenzéki szavazók mindössze 3 százaléka, a bizonytalanok közül is csak minden tizenegyedik gondolta úgy, hogy elfogadható az ilyesfajta utazgatás.
  • A fideszesek 36 százaléka szerint elfogadható, 49 százalékuk szerint viszont nem elfogadható, hogy a kormánygépet magáncélra használja a kormányfő. (15 százalék nem tudja, vagy nem válaszolt.)
  • a leginkább a falvakban élő, 45-59 év közöttiek vélték úgy, hogy elfogadhatók Orbán Viktor közpénzes magánútjai, legkevésbé pedig a fővárosi 30 alattiak tolerálták.
  • tízből heten elvárnák, hogy a kormánygép üzemeltetési költségeiről folyamatosan és átláthatóan legyen tájékoztatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik