Belföld

Péterfalvi: Nincs joguk titkolózni a végrehajtóknak

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Közfeladatot látnak el, ezért kötelesek átláthatónak lenniük az információs hatóság elnöke szerint.

A Schadl-ügy az érdeklődés homlokterébe helyezte a bírósági végrehajtói szakmát. Kiderült, hogy alig tudunk valamit végrehajtók működéséről, aminek érdekében mindent meg is tettek a végrehajtó irodák, pedig nem lett volna joguk titkolózni.

A végrehajtók és végrehajtó irodák nem különböznek a minisztériumoktól, államigazgatási szervektől, önkormányzatoktól, kórházaktól, ugyanúgy kötelesek közzé tenniük a működésükről, gazdálkodásukról szóló adatokat, és 15 napon belül eleget kell tenniük a közérdekű adatigényléseknek – állapítható meg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke jogszabály-értelmezéséből, amit az Utcajogász Egyesület beadványára készített.

„A végrehajtók mint közhatalmat gyakorló személyek, közfeladatot látnak el, amely során az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény személyi hatálya alá tartoznak” – írta állásfoglalásában Péterfalvi, vagyis meg kell felelniük az átláthatóság törvényi követelményeinek.

A végrehajtók és a végrehajtó irodák többsége nehezen átlátható módon működik, tevékenységükről, gazdálkodásukról sokszor semmilyen adatot nem közölnek. Sok végrehajtó iroda még honlappal sem rendelkezik, de a legtöbbnek is csak az elérhetősége szerepel rajta. Még a végrehajtói törvény kidolgozójaként emlegetett egykori igazságügyi helyettes államtitkár, Jeney Orsolya végrehajtó irodájának sincs weboldala, de a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, a 2021 novemberében letartóztatott Schadl György végrehajtói irodája, a Schadl és Társa is csak általános információkat tett ki magáról a netre.

Adrián Zoltán / 24.hu Schadl György a Fővárosi Törvényszéken 2023. február 17-én.

Az Utcajogász Egyesület azért fordult a NAIH-hoz állásfoglalásért, mert nem volt tisztázott, hogy a végrehajtók kötelesek-e válaszolni a közérdekű adatigénylésekre. Maguk a végrehajtó irodák egyébként vállalkozásként működnek, gazdasági társaságként kell éves beszámolót készíteniük, melyből kiderül, hogy sokszor hatalmas profitra tesznek szert a végrehajtásokból.

Schadl irodája 2021-ben 103 millió forintos nyereséget termelt, szintén végrehajtóként dolgozó feleségével közös irodájuk pedig 259 milliós adózott eredménnyel zárta az évet.

„A hatóság állásfoglalása megerősítette, hogy a végrehajtók közfeladat-ellátásával kapcsolatos minden információ, az egyedi ügyek kivételével, közérdekűnek számítanak. Így például az, hogy mekkora bevétele van a behajtási jutalékokból, hány munkatársat alkalmaz, vagy például mennyiért bérli az irodáját” – sorolta a 24.hu-nak Molnár Noémi ügyvéd, az Utcajogász Egyesület szakértője, aki hozzátette, hogy az átláthatóság követelménye kiterjed a Magyar Bírósági Végrehajtó Karra is. A hatóság megerősítette, hogy a végrehajtói kar kvázi köztestület, amely a végrehajtással kapcsolatos közfeladatot lát el, így meg kell felelnie az átláthatósági követelményeknek – jelentette ki a szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik