Belföld

A kormány szerint nem kivételeznek Mészáros Lőrinc napelemes cégével

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Ezt felelte Koncz Zsófia államtitkár, bár Szabó Tímea (Párbeszéd) kérdései közül többet megválaszolatlanul hagyott.

Miért kivételeznek Mészáros Lőrinc cégével?

Erre kérdezett rá Szabó Timea (Párbeszéd) az energiaügyi miniszternél, mivel furcsállotta, hogy sajtóinformációk szerint csaknem 630 millió forint állami támogatást kapott napelempark-fejlesztésre egy Mészáros Lőrinchez köthető projektcég – a Halmajugrai Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. – kísérleti fejlesztés jogcímen.

A projektcég jelenleg egy 20 megawatt teljesítményű naperőművet épít a Mátrai Erőmű közelében, Halmajugra határában.

A magánvállalatnak tavaly a vezetéképítést is engedélyezték annak ellenére, hogy Magyarországon 2021 óta nem lehet engedélyeztetni kereskedelmi célú napelemes erőműveket. Pedig rengeteg cég áll sorban, összesen másfél paksnyi kapacitás vár befogadásra. A beruházást tervező cégeket azonban 2027-ig tétlen várakozásra kényszerítik, miközben sokmilliós biztosítékot is fizettetnek velük, ha beruházási szándékukat fenn kívánják tartani.

Az ellenzéki politikus a fentiek alapján alábbi kérdéseire várt választ Lantos Csabától. 

  • Mi indokolja a Halmajugrai Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft.-vel szemben tanúsított kivételezést?
  • Mely cégek kaptak 2027 előtti hálózati csatlakozási engedélyt azon naperőművek közül, amelyek 2022. november 1-je és 2023. február 8-a között igényelték ezt?
  • A szóban forgó beruházás az MVM földterületén jelentős, részben állami forrásból valósul meg. Ha ez a projekt annyira fontos, hogy a magyar államnak megéri földet, vezetékcsatlakozást és állami finanszírozást is biztosítani hozzá egy magáncégnek, miért nem az állami MVM építi meg a napelemparkot?

Minisztere megbízásából Koncz Zsófia azt válaszolta, a kormány a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválságban mindent megtesz az ellátásbiztonság és a rezsivédelem megőrzéséért. Az államtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy sem Szabó Tímea, sem a Párbeszéd képviselői nem támogatták a rezsivédelem fenntartását segítő költségvetési törvénymódosítást, amely a családokon kívül a vállalkozásokat, az állami intézményeket és az önkormányzatokat is segíti.

Megítélése szerint a kormányzati támogatásoknak köszönhetően nemzetközi összevetésben is kimagasló ütemben bővült a napenergia hazai hasznosítása. A beépített kapacitások csak tavaly újabb 1100 megawattal növekedtek, mára meghaladták a 4200 megawattot.

Tájékoztatom, hogy a hálózatcsatlakozási eljárásban mindenki az igénybejelentésre vonatkozó, hatályos jogszabályokban foglaltak szerint jogosult részt venni. Az államtitkár érvelése szerint nem kivételeznek Mészáros Lőrinc cégével, az említett erőmű

a hálózatcsatlakozási igényét már 2016-ban bejelentette és a csatlakozási terve 2019-ben jóváhagyásra került. Az erőmű nem a kapacitás-allokációs eljárás keretében szerezte meg a hálózati csatlakozási jogosultságát.

Az államtitkár a többi kérdésre nem válaszolt. Néhány napja az állami hírügynökség számolt be aról, hogy az MVM Zöld Generáció Kft. fotovoltaikus erőművet épített Szeged északi részén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik