Belföld

A kormány nem tud az újabb dunaföldvári bűzről 

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Koncz Zsófia szerint újabb közérdekű bejelentés nem érkezett, a kormány célja pedig, hogy mindenütt érvényesüljenek a szigorú környezetvédelmi előírások.

Kanász-Nagy Máté (LMP) képviselőhöz március végén sorra érkeztek a lakossági panaszok az egyre erősebben terjengő dunaföldvári bűzről. Mint írta, elsősorban a település Hunyadi téri és lakótelepi lakosai panaszkodtak neki az állandósult bűzre, ami minden bizonnyal a helyi bioetanol üzemből árad.

Az ellenzéki politikus felidézte, az üzemmel korábban is volt probléma: 2020 októberében klórgáz ömlött a levegőbe Dunaföldváron, a gyár területéről 28 embert vittek kórházba.

Lantos Csaba energiaügyi minisztertől ezért tájékoztatást kért, számíthatnak-e a dunaföldváriak a kormány, illetve a kormány irányítása, felügyelete alatt álló hatóságok vizsgálatára az állandósult bűz miatt?

Van-e bármilyen információja a kormánynak, illetve a hatóságoknak a problémáról?

Ezúttal is Koncz Zsófia válaszolt. Az államtitkár azt írta, a Tolna Vármegyei Kormányhivatalhoz egy tavalyi közérdekű bejelentés kivizsgálása óta, Kanász-Nagy Máté kérdésének benyújtásáig (március 28-ig) újabb közérdekű bejelentés nem érkezett. Szerinte a kormánynak az a célja, hogy hazánkban mindenütt érvényesüljenek a szigorú környezetvédelmi előírások, hiszen mindannyian tiszta vizet, tisztább levegőt, tisztább környezetet szeretnénk.

A Pannonia Bio Zrt. egy kormányrendelet alapján egységes környezethasználati engedéllyel rendelkezik, a környezetvédelmi hatóság az abban foglaltak betartását évente ellenőrzi, helyszíni szemlét is tart. Az ügyben érintett hatóságok a kötelező ellenőrzéseket maradéktalanul elvégzik, ha szükséges azonnal intézkednek, tette hozzá.

Valami gond ugyanakkor mégis lehet a bűzzel, mert Koncz Zsófia szerint az említett ügyben lefolytatott hatósági eljárás után a Pannonia Bio levegővédelmi intézkedési tervet nyújtott be. Abban megállapította a szag eredetét, megszüntetésére programtervet készített. Végrehajtása jelenleg folyamatban van, eredményéről, megvalósulási üteméről a cég a környezetvédelmi hatóságot tájékoztatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik