Belföld

Klórgázömlés volt egy dunaföldvári üzemben, 28-an megsérültek

Nagy mennyiségű gáz került a légtérbe a dunaföldvári bioetanol gyár üzemi területéről, értesült a Dunaujvaros.com. A lap azt írja, hogy négy mentőhelikopter és több mentő is érkezett a helyszínre, mert többen is megsérültek. Hozzátették a környék lakóit és az intézményeket az ablakok becsukására szólították föl, de egyelőre még tisztázatlan, mennyi és milyen gáz ömlött a légtérbe a Dunaföldvár északi határában üzemelő gyárból.

Frissítünk!

Köves Péternek, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének a tájékoztatása szerint a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri, hétköbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett. A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. Az iparbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a katasztrófavédelem mobil laboratóriuma pedig folyamatosan méréseket végez.

 

Hozzátette, az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz pedig nem érinti a szomszédos üzemeket és lakott területet.

 

Az Országos Mentőszolgálat a Telex érdeklődésére megerősítette, hogy 28 embert láttak el és szállítottak kórházba, egy tömeges baleseti egységet is bevetettek. „13-an súlyosabb, 15-en könnyebb mérgezést szenvedtek, jellemző tüneteik torokkaparás, könnyezés, a súlyosabb esetekben nehézlégzés voltak. A kórházba szállításhoz egy autóbuszt is igénybe vettünk (könnyű mérgezés, illetve tünetmentes személyek megfigyelés céljából történő beszállítása), a betegeket négy kórház (Dunaújváros, Székesfehérvár, Szekszárd és Kecskemét) fogadta” – írták.

A Pannonia Bio honlapja szerint a baleset helyszíne, vagyis a dunaföldvári biofinomító gyár Kelet-Közép-Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme, amely világszínvonalú termelési eljárások alkalmazása révén élen jár az új biomassza alapú technológiák fejlesztésében is. A termelés 2012-ben indult útjára a bioetanollal.

Az üzem a kezdetek óta közel háromszorosára emelte termelőkapacitását, új termékekkel is bővítette kínálatát. Napjainkban élelmiszer-ipari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolaj alapú termékek alternatívájaként. A biofinomító egyben Európa legnagyobb egy telephelyen található etanolgyártó üzeme is, amely a hatékonyságot illetően a világ élmezőnyéhez tartozik.

Dunaföldvár önkormányzata a közösségi oldalán azt írta, hogy ipari baleset történt Pannonia Bio Zrt. területén, és a katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak.  A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eddig annyit közölt, hogy a térség lakói nincsenek veszélyben, a baleset az üzem területén dolgozókat érintette.

Kiemelt kép: Pannonia Bio

Ajánlott videó

Olvasói sztorik