Belföld

Amerikai topegyetemek versengenek egy magyar diákért

Getty Images
Getty Images

Öt Borostyán-ligás és számos további amerikai és angol egyetemtől kapott felvételi ajánlatot Szepesi Mór, a Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola (AISB) végzős tanulója, ami nem csak Magyarországon, de nemzetközi szinten is ritka, írja az Eduline.

A lap beszámolója szerint Amerika Borostyán-ligás (Ivy League) topegyetemei mindig ugyanazon a napon jelentik be a felvételi eredményeket, mert ez köztük egy megegyezés. Ez hajnal 1-kor volt múlt csütörtökön. Szepesi Mór egész családja ott ült, együtt nyitották ki a leveleket.

Ekkor derült ki, hogy a Yale, a Princeton, a Columbia, a Wharton, a Brown és a Duke is várja a diákjának. A felsorolt intézmények mindegyike rendszeresen feltűnik a világ legjobb egyetemeit listázó rangsorok élmezőnyében.

A világ nyolcadik legjobb egyeteme, a Columbia előértesítést küldött neki arról: nem csak felvették, de egy különleges programba is beválogatták, amibe hatvanezer jelentkező közül általában csak 24-25 fő kerül be. De kapott személyes e-mailt az amerikai felsőoktatási rangsorokat vezető, idén a Harvardot és a Stanfordot is maga mögé utasító Princeton Egyetem egyik professzorától, és a Pennsylvaniai Egyetemhez tartozó Wharton oktatóitól, míg a Yale felvételiztető tisztje kézzel írt levélben biztosította a támogatásáról és sorolta fel, milyen lehetőségeket kínálnának számára.

Mór tehát nem csak bejutott a világ legjobb egyetemeire, de válogathat is közülük, amire már csak három hete maradt. Bár angol egyetemekre is felvételt nyert, az már biztos, hogy Amerikában folytatja tanulmányait.

Négy év nem rövid idő, úgyhogy most minél több információt próbálok gyűjteni, de úgy gondolom, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rossz döntést nem fogok tudni hozni

– nyilatkozott a lapnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik