Belföld

Az ipari forradalomnál is nagyobb változás van készülőben az MI/AI előretörésével

Ha a mesterséges intelligencia szóba kerül, a legtöbb ember azonnal az elmúlt hónapokban ismertté vált ChatGPT-vel azonosítja a fogalmat. Vajon mennyivel több a mesterséges intelligencia egy beszélgető robotnál, milyen csodákat és veszélyeket rejt magában, mekkora mértékű társadalmi változások várhatóak a nyomában és hogyan tudnánk minél hatékonyabban adaptálódni hozzá? Kiss-György Mátéval, az MI-alapú technológiát alkalmazó magyar alapítású Asura Technologies szoftverfejlesztő cég vezérigazgatójával beszélgettünk a várható technológiai robbanásról és a vele járó erkölcsi kérdésekről.

A mesterséges intelligencia önmagából tanul

Kiss-György Máté szerint a mesterséges intelligencia egy gyűjtőfogalom, ahol a szakemberek egy olyan algoritmust hoznak létre, amely a beletáplált adatokból képes tovább tanulni, majd önmagától döntéseket hozni. A ChatGPT és az ehhez hasonló, nyilvánosan is letesztelhető mesterséges intelligencia alapú generatív nyelvi modellek ugyan hirtelen hatalmas népszerűségre tettek szert, azonban azonnal fel is vetettek jónéhány szabályozási és erkölcsi kérdést is. Kiss-György Máté úgy fogalmaz: a nyelvfelismerő rendszerek előtt és után is van élet, a mesterséges intelligencia fantasztikus lehetőségeket rejt magában, a felszín alatt azonban még számos hiba és társadalmi kérdés van, amiről beszélni kell.

Fotó / Asura Technologies Az Asura Technologies alapítói balról jobbra: Kiss-György Máté, Leginusz László és Mándi Péter

„Úgy gondolom, az ipari forradalomnál is nagyobb változás van készülőben. Más területeken is gyakran csak loholunk a fejlődés után, de most jócskán le is maradtunk. A mesterséges intelligencia szabálya önmagában az, hogy egy bizonyos pont után hatalmas gyorsasággal kezd fejlődni. Ettől izgalmas és ebben van a veszélye is. Persze ettől még nem kell rettegni attól, hogy hamarosan Schwarzenegger típusú robotok fognak rohangálni a körúton, de mind etikai, mind gazdasági szempontból nagyon érdekes lesz, hogy merre megyünk tovább. Az edukációnak kiemelten fontos szerepe lesz ebben, hiszen már most látszik, hogy az emberek nem tudják a helyén kezelni a mesterséges intelligenciát.”

A jelenlegi beszélgetőrobotok általában megerősítő mintázattal dolgoznak a beszélgetőpartnerrel szemben, vagyis arra az irányra erősítenek rá, mely felé a partner haladni akar a beszélgetésben. Valószínűleg így fordulhatott elő, hogy egy belga férfi, aki egészségügyi kutatóként dolgozott, és a klímaváltozás megszállottjává vált, nemrég öngyilkosságot követett el, miután hónapokon át beszélgetett egy chatrobottal. A robot egy idő után egyre jobban ráhangolódott a férfi érzelemvilágára, míg végül a chatbot nemhogy próbálta volna lebeszélni a férfit az öngyilkosságról, de egyenesen bátorította. Az ügy a világ minden MI szektorában megkongatta a vészharangokat.

MI-ről szóló workshop indul középiskolai tanárok számára

Az Asura Technologies működésének kezdete óta minden olyan felkérést elutasít, ami a mesterséges intelligencia veszélyesebb területeit érinti. Sokkal inkább kívánnak egy fajta társadalmi hasznosságot visszaforgatni a cég sikereiből. Régóta kapcsolatban állnak céges szinten a SKOOL Alapítvánnyal, ami 2014 óta segíti a fiatal lányok, hátrányos helyzetű csoportok bekapcsolódását a számítógépes kódolás világába. Az Óbudai Egyetemmel is évekre nyúlik már vissza a kapcsolatuk, az Asura szakértő kollégái tanítanak is az egyetemen mesterséges intelligencia témakörben.

Az Asura, a SKOOL és az Óbudai Egyetem egy hosszú távú projektbe is belevágtak közösen, melynek elsődleges célja, hogy a mesterséges intelligenciát, mint egy valós jelenséget bevezessék a középiskolai oktatásba.

Máté szerint már a cég alapításakor is keresték azokat a lehetőségeket, ahol hasznos társadalmi munkát végezhetnek. A vállalat egyik alapvető felfogása például, hogy sokkal több női vezetőre lenne szükség a tech szektorban.

„Ez nem egy hangzatos hozzáállás, hanem valóban úgy gondoljuk, hogy sokkal kreatívabb és színesebb lenne a világ női vezetőkkel együtt. A SKOOL Alapítvánnyal már jó pár sikeres workshopot és mentorprogramot lebonyolítottunk, múlt év végén pedig megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy az Óbudai Egyetemmel közösen indítanánk egy középiskolai tanároknak szóló oktatást. Ennek keretében a középiskolai informatika tanároknak adunk egy olyan gyakorlati és elméleti eszközrendszert, melyek segítségével ők is be tudják vezetni a diákjaik életébe a mesterséges intelligencia jelenségét. Talán mire a mostani középiskolás diákok egyetemre mennek, megértik a funkcióját, azt, hogy hol van a helye az életünkben, és akit kiemelten érdekel, az már komolyabban is fog tudni vele foglalkozni.”

Mivel foglalkozik az Asura Technologies?

Az Asura Technologies az ún. Smart City ökoszisztémára fejleszt mesterséges intelligencia alapú videóanalitikai megoldásokat a parkolás, a közlekedésbiztonság, az autópálya és a városi közlekedés egyéb fontos területein. Az általuk fejlesztett rendszerek közös jellemzője algoritmusokat használnak, amelyek a videókból eredő információkat elemzik és szolgáltatják. Naponta több millió eseményt elemeznek ezzel a módszerrel, még a thaiföldi rendőrség is használja a cég termékeit. Az Amerikai Egyesült Államokban 21 államban vannak jelen. A vállalat házon belül is mesterséges intelligencia alapú algoritmusokat használ, így a cég egyik osztályán belül például tizenöt főből legalább három ember munkáját ki tudják váltani.

A munka világa gyökeresen fog megváltozni

Az már bizonyos, hogy a mesterséges intelligencia használatának széleskörű elterjedésével munkahelyek milliói fognak átalakulni vagy megszűnni. A bonyolult számítógépes hálók egészen összetett folyamatokat is képesek leegyszerűsíteni és automatizálni, ezzel jóval hatékonyabbá teszik a munkavégzést, költséget spórolnak, kiváltják az emberi munkaerőt. Ez utóbbi talán a legszokatlanabb a társadalom hétköznapi működésében, de Máté szerint értékes hatása is lehet a változásnak: az egyénnek ugyanis újra meg kell tudnia határoznia önmagát és a céljait, és meg kell értenie: a munkán túl is van ember és van élet.

„Nagyon nehéz lesz a helyén kezelni azt, hogy egész munkakörök fognak megszűnni, akár a logisztika vagy az ipar számos területein. De az újságírói vagy az ügyvédi munka nagy része is kiváltható lesz a mesterséges intelligenciával, hiszen a lehető legjobban elemezhető szabályrendszer a jogrendszer, egy szoftver pedig bármikor előállít majd egy hibátlan adásvételi szerződést. Nem az a szerepem, hogy tudjam, mi a megoldás erre a hatalmas változásra, de az biztosan fontos, hogy beszéljünk róla. Még így is nagyobb lesz a tempó a technológiai fejlődésben, mint az edukációban. Azonban úgy gondolom, értékes hatása is lehet a dolognak, ha egyre többen fognak rájönni arra, hogy mi a valódi érték. Egyrészt a szolgáltatás alapú és a hozzáadott értéket igénylő munkakörök megerősödhetnek, az emberi minőséget kereső folyamatok is felértékelődhetnek, és egyre több ember válhat alkotóvá. Onnan kellene elindulnunk, hogy ne gondoljuk azt: „a munkám miatt vagyok fontos”. A 30 fölötti generációknak biztosan nem lesz könnyű ide eljutni, aki viszont rákényszeríti magát, hogy megértse: az ő emberi értéke nem egyenlő a gazdasági teljesítményével, az sokkal jobban fogja tudni kezelni a változást.”

A mai gyerekek élete már egészen más lesz

Máté úgy kalkulál, hogy már tízéves távlatban beszélhetünk automatizált mindennapokról. Optimizmusa révén hisz a mesterséges intelligencia teremtő erejében, azonban nagyon fontos, hogy a változásokat minél előbb az edukáció részévé tegyük. Arra is figyelmeztet, hogy nemsokára a kép- és videómódosító alkalmazások olyan szinten terjedhetnek el, hogy hamarosan már nem fogjuk tudni megmondani, mi vagyunk-e egy felvételen vagy sem. Véleménye szerint nemsokára egy nagyon érdekes valóság fog megérkezni, amit mindenkinek meg kell tanulnia megkérdőjelezni.

„Ez talán jó irányba is vezethet: egyrészt nem baj, ha úgy szocializálódnak a gyermekeink, hogy a valóságot meg kell kérdőjelezni, hasznos is lehet, ha megtanulják kritikusan, elemzően nézni a világot. Másrészt a következő generációnak újra fontos lehet majd az emberi kapcsolat. Optimista vagyok, hiszen azt látom, hogy az elmúlt húsz évben a technológia miatt ugyan eltávolodtunk egymástól azonban a mesterséges intelligencia fejlesztése olyan szélsőségeket hozhat el a személyes kapcsolatok terén, hogy az igazi emberi összeköttetések újra hatalmas értéket képviselhetnek majd az életünkben. A gyermekeink már könnyebben meg fogják érteni, hogy nem azok a funkciók a legfontosabb részei az embernek, amit a mesterséges intelligencia kivált. Talán rájövünk, hogy nem az számít, hogy valaki motorszerelő vagy orvos, mivel nem ez határozza meg, hogy milyen ember.”

Hirdetés

A cikk az Asura Technologies megbízásából készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik