Belföld

18 milliárd forintért értékesít ingatlanokat a Fővárosi Önkormányzat

ATTILA KISBENEDEK / AFP
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Hatvanegy ingatlant dobott piacra a Fővárosi Önkormányzat. Az értékesítésre szánt ingatlanok között találunk II. kerületi villákat, újpesti, ferencvárosi, újbudai iskolákat, józsefvárosi irodát, számos üres teleket, szivattyúházat, egykori kispesti kultúrházat, kőbányai lőteret, vidéki szociális otthont, mezőgazdasági területet, kastélyt és ráckevei-visegrádi szórványlakásokat is. A főváros bruttó 18 milliárd forint bevételt remél az eladásokból, írja a Népszava.

Az idén eladó sorba került ingatlanok közül a legdrágább a XI. kerületi Rimaszombati út 2. szám alatti 14 ezer négyzetméteres volt oktatási épület. Az őrmezei monstrum 27,5 ezer négyzetméteres területen fekszik, kikiáltási ára pedig 7 milliárd forint plusz 1,75 milliárd forint áfa.

Kiss Ambrus gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a lapnak elmondta, hogy az értékesítésre kijelölt ingatlanok egyikét sem használja már a főváros, üresen állnak többnyire évek óta.

Ha lenne a pénz a felújításukra, illetve akár funkcióváltással hasznosíthatóak lennének, akkor érdemes lenne megtartani ezeket a vagyonelemeket, de jelen állapotukban csak viszik a pénzt. Holott a Fővárosi Önkormányzatoknak már rég nincsenek tartalékai

– nyilatkozta Kiss Ambrus, hozzátéve, hogy az ingatlaneladásból befolyó bevételeket a közszolgáltatások működtetésére fordítja majd a főváros.

A főpolgármester-helyettes elismerte, hogy „szebb időkben a különféle vagyonelemek értékesítéséből származó bevételeket fejlesztésekre, értékteremtő beruházásokra fordítanák” és „nem üzemanyagot vásárolnának belőle a buszokba, vagy éppen idősotthonokat fűtenének belőle”. Jelenlegi helyzetben azonban nincs választásuk, mivel

a város túlélő üzemmódban működik, amelyben minden eszközt meg kell ragadni a fizetőképesség fenntartásához.

Kiss Ambrus elmondta, hogy az ingatlanértékesítési tervet minden évben tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ pedig csak azokat az ingatlanokat hirdetheti meg eladásra, amelyekre engedélyt kapott. Hozzátette: a kormánypárti képviselők sem ehhez, sem a korábbi ingatlanértékesítési tervről szóló közgyűlési vitához nem szóltak hozzá, nem tettek ellenvetést.

2016-ban Budapest vagyonának 84 százalékát tették ki ingatlanok, azonban ezeknek mindössze két százaléka értékesíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik