Belföld

Népszava: Nem titkolhatók tovább az MVM–Mészáros-ügy iratai

MTVA/Bizományosi: Lehotka László
MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Az elsőfokú bíróság a héten, megismételt eljárásában is úgy ítélte meg, hogy az MVM tulajdonosi jogait gyakorló miniszternek – vagyis az energiaügyi tárcát vezető Lantos CsabánakTóth Bertalan megkeresésére 15 napon belül kitakarás nélkül ki kell adnia az állami energiacsoporttal kapcsolatos, 2019-es és 2020-as tulajdonosi határozatokat – tudta meg a Népszava az MSZP frakcióvezetőjétől.

Ezzel megismerhetőbbé válik a Mátrai Erőmű 2019–2020-as, vitatott megvásárlásának ügye, melynek során az állami MVM Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől több tízmilliárdért megvásárolta az igencsak lerobbant és légszennyező áramtermelőt.

A napilap felidézi, hogy Tóth Bertalan kérésének az illetékesek – eredendően Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős egykori miniszter hivatala, majd a jogot megöröklő innovációs és technológiai, később technológiai és ipari, tavaly óta pedig energiaügyi tárca – a legváltozatosabb módokon álltak ellen. Tóth Bertalan a tavalyelőtt indított adatkiadási per elején megkapta az MVM-mel kapcsolatos, nem minősített határozatok címeit, ám az ellenzéki honatyát azok tartalma is érdekelte. Ezután az alperes fokozatosan 426 ezer forintra emelte költségtérítési igényét, főképp a kért iratokkal kapcsolatos kitakarások költségére hivatkozva. Tóth Bertalan ugyanakkor kifejezetten nem igényelt semminemű kitakarást. Ezt a bíróság első- és másodfokon is helyben hagyta, 54 ezer forint költségtérítést méltányosnak ítélve. Idén januárban viszont a Kúria a költségtérítéssel kapcsolatos kétségeire hivatkozva visszautalta a döntést első fokra. A Fővárosi Törvényszék most mégis kitartott másfél évvel ezelőtti döntése mellett.

Tóth Bertalan a Népszavának nyilatkozva üdvözölte az újabb, számára kedvező ítéletet.

Több mint két éve titkolózik az Orbán-kormány a Mátrai Erőmű túlárazott, mutyigyanús megvásárlásának körülményeiről és az MVM-mel kapcsolatos kormányzati tervek részleteiről

– fogalmazott a lapnak a frakcióvezető. Tóth Bertalan most elvárja Lantos Csabától, hogy 15 napon belül tegyen eleget a bírósági döntésnek és 54 ezer forint ellenében adja át neki az igényelt MVM-es határozatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik