Élő Belföld

Gulyás Gergely: Fenntartjuk a rezsicsökkentést

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Kormányinfón jelentette be a kormány legfrissebb intézkedéseit Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Íme a kormányzati tájékoztató legfontosabb bejelentései:

  •  A kormány hosszan foglalkozott energetikai helyzet értékelésével, és megállapította, hogy minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a rezsicsökkentést fent tudják tartani. Ez azt jelenti, hogy év végéig az átlagfogyasztásig nem lesz változás.
  • A kkv-szektornak új segítséget adnak: a végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalkozások és önkormányzatok, ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, akkor automatikusan az akkori árba kerülnek, ezért a kormány be fog avatkozni a szerződésekbe. Összesen 14 ezer ügyfélnek, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, egyházaknak segítenek a kedvezményes árszabással, amit az MVM áll majd.
  • Az országban többszörös különbség van a víz árában. Elkerülhetetlen a víziközmű-hálózat felújítása, mert sokszor a víz 60 százaléka elfolyik. A kormány egységes árrendszert akar bevezetni.
  • Ismertették az árstop-razzia eredményét. Összesen 468 üzletben volt razzia, ebből 83 eljárás megszűnt, de 173 ügyben több 333 millió forintos bírságot szabtak ki. A legjellemzőbb szabálysértés az volt, hogy hiányoztak a polcokról az árstopos termékek.

Az újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy

  • Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásához bizalomerősítő lépésekre van szükség;
  • megszűnt a pedagógussztrájk és alig vannak már, akik polgári engedetlenkednek;
  • nem biztos, hogy a kormány egyedül veszi meg a repteret;
  • Gulyás: Fürjes Balázs neve is felmerült a lehetséges főpolgármester-jelöltek között, de nem ezért mondott le;
  • valamint elítélte a melegek kivégzéséről szóló ugandai törvény, melyet Bencsik András jó hírként üdvözölt.

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy június 30-ig tervezik bevezetni az online árfigyelő rendszert, amitől azt várják, hogy lefelé tartó árversenyt generál majd a boltokban.

Mire vár a kormány Svédország NATO-csatlakozása kapcsán?

  • Arra a kérdésre, hogy az oroszokkal vagy az amerikaiakkal ápol-e jobb viszonyt a kormány, Gulyás úgy válaszolt, hogy amíg az Egyesült Államokkal szövetségesek vagyunk, addig az oroszokkal csak gazdasági kapcsolataink vannak. Arról, hogy Putyinnal vagy Bidennel jobb-e Orbán viszonya, Gulyás szerint a miniszterelnököt kell kérdezni.
  • Ismét szóba kerül az Orbán-féle Donald Trump tweet. Gulyás szerint a képleírásban az „önnel vagyunk” rész a politikai közösségre vonatkozott.
  • Mire vár a kormány Svédország NATO-csatlakozása kapcsán? Gulyás erre ismét annyit válaszolt, hogy bizalomerősítő lépésekre van szükség. A miniszter szerint a kezdeményezés tőlük kell, hogy jöjjön: a jelenlegi helyzetben ahhoz, hogy felvegyünk egy szervezetbe egy országot, melynek tagjai vagyunk, akkor meg kell győződnünk róla, hogy barátságosak lesznek velünk.
  • Gulyás arról is beszélt, hogy a MOK-hoz csatlakozó orvosok nem a kormánnyal szemben döntöttek. Szerinte korrekt egyeztetés volt évekig, az ügyeleti rendszerrel kapcsolatban is, de a kamara az ellátásbiztonságot sodorta veszélybe.

Gulyás: A végrehajtói kinevezéseknél az igazságügyi minisztérium jelenleg a legszigorúbb szabályokat érvényesíti

A bírósági végrehajtói rendszer átalakítását nem tervezi a kormány, pedig másfél éve tartóztatták le a kar elnökét. Folyamatban levő büntetőeljárásnál Gulyás szerint sokkal többet nem tehetett volna az igazságügyi tárca. Megismétli, hogy azok a jogszabályok, melyeket még Trócsányi László idején fogadtak el, helyesek voltak.

A végrehajtói kinevezéseknél az igazságügyi minisztérium jelenleg a legszigorúbb szabályokat érvényesíti, hogy a jövőben hasonló vád fel se merülhessen

– mondta Gulyás. A jogszabályok szintjén a kinevezéseknek eddig is szigorú szabályoknak kellett megfelelni, csak nem tartották be őket.

Gulyás úgy látja,

nem tesz jót a kamarának, hogy az elnöke nem tudja ellátni a feladatát.

A kamara tagjai vélhetően szembesülnek azzal a helyzettel, hogy Schadl György nem tudja ellátni a feladatát. A miniszter megjegyzi, hogy ha a kamara tagja lenne, olyan elnököt szeretne, aki erre képes.

Szóba kerül, hogy miért nem kerülnek napirendre ellenzéki javaslatok a parlamentben. Gulyás ezt nem tartja általános gyakorlatnak, hiszen Szabó Tímea is támogatta, hogy egyszerre lehessen országos választást és népszavazást tartani. Megjegyzi: a kormánypártoknak is van felelőssége abban, hogy a parlamenti vitáknak az a funkciója, hogy megpróbáljuk meggyőzni a másikat, elveszett. Ez nagyon régen megszűnt a magyar közéletben, de nincs a kormánypártnak nagyobb felelőssége, mint az ellenzéknek abban, hogy a vita kultúra idáig jutott Magyarországon.

Meddig lehet csinálni a kordonbontást?

Az építésterület kordonnal való kijelölésébe eddig sem szóltam bele

– mondta Gulyás.

Gulyás arról is beszélt, hogy uniós pénzekre ugyan szüksége van a kormánynak, de számításaik szerint nem nélkülözhetetlenek az ország finanszírozásához. Az ugyanis uniós pénzek nélkül is a végtelenségig fenntartható.

Szóba került Orbán Viktor Trumppal készült közös fotója, melyet a magyar kormányfő „hajrá elnök úr!” felirattal tett közzé. Gulyás szerint ez egy baráti gesztus volt, semmiképp sem az amerikai igazságügyi rendszert értékelte. A miniszter szerint az, hogy Orbán szurkol Trumpnak az újraválasztásához, még nem beleszólás az amerikai politikába.

Gulyás elítélte az ugandai törvényt, melyet Bencsik jó hírként üdvözölt

Bencsik András jó hírnek nevezte, hogy Ugandában elfogadtak egy törvényt, amely lehetővé teszi melegek kivégzését. A kormány határozottan elítéli a törvényt, mert embertelennek tartja azt.

A kormány az ilyen törvények kapcsán nem örömöt, hanem szomorúságot érez

– véli Gulyás, hozzátéve, hogy emberi jogi kérdésekben a kormány határozott álláspontot képvisel. Ugyanakkor Bencsik kijelentését nem kívánta kommentálni, mert újságírók nyilatkozatait nem szokott reagálni, a „másik oldalon” sem.

Gulyás szerint hecckampány zajlik a katolikus egyházon belüli molesztálási ügyek témájában

Szóba kerültek a katolikus egyházon belüli molesztálási ügyek. A kormány a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekményeket a legsúlyosabb bűncselekménynek tartja, mindegy, hogy azt hol követik el. Gulyás szerint az egyházakkal szembeni hecckampány része, hogy az ott történt bűncselekményeket felnagyítják. A gyermekek védelmének a szempontjából biztonságosabbnak tartja az egyházi fenntartási oktatási intézményeket az államiaknál. A miniszter szerint a katolikus egyház sokat tett azért, hogy ezeket a bűncselekményeket fel lehessen tárni.

Gulyás: Ez a legnagyobb mértékű rezsitámogatás Európában

Gulyás úgy látja, gázár és a villanyára mozgása hektikus, azonban december végéig a jelenlegi szabályok maradnak gázra és áramra vonatkozóan is. Szerinte alapelveket kell leszögezni: a kormány a jelenlegi szabályok mellett fent akarja tartani a rezsicsökkentést. Az állam sok száz, sőt ezer milliárd forint fölött fizet, hogy ezt a rendszert fent tudja tartani.

Az MVM hónapokkal előre köt szerződéseket, így lehet, hogy napi árfolyamon a piaci gázár valamivel alacsonyabb a nem rezsicsökkentett árszintnél. De egy részét kiemelni Gulyás szerint nem lehet.

Ez a legnagyobb mértékű rezsitámogatás Európában, amin nem tervezünk változtatni

– jelentette ki Gulyás.

Gulyás: A kormány elfogadja a MOK-hoz csatlakozó orvosok döntését

Gulyás korábban elmondta, hogy azért nem tartja legitimnek a szakszervezeteket, mert csak a tanártársadalom két százalékát képviselik. Ezzel szemben a MOK-hoz az orvosok kétharmada csatlakozott. A miniszter elmondta, hogy a kormány a csatlakozó orvosok döntését tiszteletben tartja, kiemelve a két szervezet közti különbséget, hiszen az egyik egy kamara, a másik pedig szakszervezet.

Gulyás a kordonbontásról: Magyarország egy végtelenül szolidáris ország

A Momentum és Hadházy Ákos kordonbontását a miniszter tragikomikus, gyermekded dolognak tartja. Elmondta, az ellenzéki képviselők építési területen bontattak kordont, így ez akár veszélyes is lehet. Elmondta: annál visszataszítóbb cselekedetet nem tud elképzelni, minthogy valaki a mentelmi jogával védekezik miközben jogsértést követ el. Ilyen cselekedet után az USA-ban az ellenzéki képviselők akár börtönbe is kerülhetnének, de Magyarország egy végtelenül szolidáris ország.

Gulyás: Fürjes Balázs neve is felmerült a lehetséges főpolgármester-jelöltek között

Voltak beszélgetések a kormányban arról, ki lehet Karácsony Gergely kihívója a jövőre esedékes önkormányzati választáson. Gulyás elismerte, hogy a potenciális nevek között felmerült Fürjes Balázs is, aki a napokban jelentette be lemondását az államtitkári posztról. Hozzátette, hogy Fürjes nem ezért távozott a kabinetből, és a többi lehetséges jelöltet sem kívánta megnevezni.

Nem biztos, hogy a kormány egyedül veszi meg a repteret

Üzleti tárgyalások zajlanak. Ha létrejön a megállapodás, annak minden részlete nyilvános lesz. Azt meg tudom erősíteni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az állam kizárólagos vevő lesz – mondta Gulyás a reptérvásárlásról, hozzátéve, hogy vevők akadnak bőven.

Június 30-ig bevezetik az árfigyelő rendszert

Az árfigyelő rendszert június 30-ig tervezik bevezetni. Ez lehetőséget fog adni a fogyasztóknak arra, hogy a termékek mely boltokban kaphatók a legolcsóbban, és láthatóvá válik az is, hol vannak kiugróan magas árak. A kormány arra számít, hogy egy árverseny fog kialakulni a boltok között, ami lefelé nyomja majd az árakat – mondta Szentkirályi Alexandra.

Hozzáteszi, hogy azt remélik ez majd segít egy számjegyűre levenni az inflációt az év végéig.

Ismét Gyurcsány

Gulyás szerint a zöld, a szocialista és a liberális frakció az EP-ben nem tehetné meg, hogy visszatartja a forrásokat, ha a magyarországi tagok azért küzdenének, hogy megkapjuk az uniós pénzeket. Ezzel szemben a Bizottságot igyekeznek folyamatosan nyomás alatt tartani „az uniós fizetésből dőzsölő” magyar EP-képviselők.

Ennek ellenére Gulyás szerint nem nevezhető hazaárulásnak Gyurcsány nyilatkozata, hiszen a politikai véleménynyilvánítás szabadsága Magyarországon garantálva van.

Posták, Gyurcsány

364 posta zárt be tavaly, de Gulyás szerint a jogszerűség keretein belül mindent megtettek azért, hogy ezek nyitva maradjanak.

Ezt követően sokadszor is szóba kerül Gyurcsány Ferenc nyilatkozata. Gulyás pedig újból megismétli: amit a baloldal csinál az nem csak Magyarország, hanem a saját politikai érdekeivel is ellentétes. Erre szerinte magyarázat lehet a külföldi finanszírozás.

Gulyás több józanságot lát az amerikai kormánynál, mint néhány európainál

Mi nem avatkozunk bele az amerikai belügyekbe – így reagált Gulyás a TV2 felvetésére, hogy Trump szerint egy Soros György által támogatott demokrata párti ügyész emelt ellene vádat. Trump után Brüsszelről kérdezte a TV2 dolgozója.

Eddig is tudtuk, hogy Brüsszel tele van korrupciós ügyekkel

– állapította meg Gulyás. Újabb szankciós csomagról nem tud részleteket, arról pedig, hogy valós veszély-e a világháború Gulyás annyit mondott: az tény, hogy annak a veszélye, hogy egy atomhatalom által indított háborúba egy másik katonai szövetség bevonódjon, az nagyobb mint a II. világháború óta bármikor. A NATO-nak el kell kerülnie azt a helyzetet, hogy ebbe egy NATO tagállam bevonódjon, mert ez világháborút jelente.

Több józanságot látok az amerikai kormánynál, mint néhány európainál

– tette hozzá.

Gulyás: Magyarországon megszűnt a pedagógussztrájk

Magyarországon megszűnt a pedagógussztrájk és alig vannak már akik polgári engedetlenséget csinálnak így Gulyás elmondása szerint nincs veszélyben az érettségi lebonyolítása. Gulyás reagált arra is, hogy hírek szerint sok pedagógus felmondhat, ha megszavazzák a státusztörvényt. A miniszter azt hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs törvény, csak tervezet van, és folyamatosan folynak a tárgyalások.

Gázár: nem változik az átlagfogyasztási szint feletti ár

Átlagfogyasztási szint feletti átlagárat csökkenti a kormány? – hangzott el az újságírói kérdés. Májustól sem fog változni – válaszolta Gulyás.

Újhelyi István nemrég azt állította, csak a kormányon múlik a pedagógusok béremelése. A politikus egy uniós biztostól úgy tudja, hogy az intézkedés technikai lebonyolításához szükséges költségek fedezetét már el is utalták Magyarországnak. Gulyás továbbra is azt mondja, hogy a pedagógusok csak akkor kapnak majd emelést, ha az unió küldi a pénzt. Hozzátette: a kohéziós forrásokból semmit nem kaptunk eddig.

A baloldal gyermekded balhékra bármikor képes

Az elmúlt egy hetet ha megnézzük, akkor két dolgot tudhatunk meg a baloldalról Gulyás szerint. Az egyik a kampányokkal kapcsolatos pénzek, vagyis, hogy “a magyar baloldalt megvásárolták”. A másik, hogy

gyermekded balhékra bármikor képesek.

Gulyás így értékelte a Momentum és Hadházy kordonbontását.

Bizalomerősítő lépésekre van szükség a NATO-ban

Bármikor megállapodhatunk az Európai Bizottsággal, ez nem Magyarországon múlik Gulyás szerint.

Ma a magyar baloldali képviselők azért dolgoznak, hogy hazánk ne kapja meg a nekünk járó forrásokat

– tette hozzá Gulyás.

A NATO egysége a legfontosabb és bizalomerősítő lépésekre van szükség a jelenlegi helyzetben – mondta Gulyás arra, hogy Svédország és Finnország is csatlakozott a homofóbtörvény elleni perhez.

Drága lesz a húsvét a trükköző boltoknak

Árstoprazziáról számol be Szentkirályi Alexandra. Az eredmény: 468 üzletben 334 eljárást indítottak, 83 megszűnt, 179 esetben megállapították a jogsértést.
januárban volt

179 ügyben több 333 millió forintos bírságot szabtak ki

– mondta a szóvivő. Vannak olyan eljárások, melyek még nem záródtak le.

Drága lesz a húsvét a trükköző boltoknak – állapította meg Szentkirályi.

A legjellemzőbb szabálysértés az volt, hogy hiányoztak a polcokról az árstopos termékek.

A kormány egységes árrendszert akar

Elengedhetetlenül fontos a vízvezetékrendszer felújítása, sokszor a víz 60 százaléka elfolyik – jelentette ki Gulyás.

Egy átfogó felújításra van szükség, az országban többszörös különbség van a víz árában. A kormány egységes árrendszert akar.

A kis- és középvállalkozásoknak segítene a kormány

Az energiaválságtól az egész gazdaság szenved, itt nem is tudnak mindenkinek segíteni, de a kis- és középvállalkozásoknak igen – ezzel folytatta a miniszter. A végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalkozások és önkormányzatok, ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, akkor automatikusan az akkori árba kerülnek. Itt a kormány be fog avatkozni a szerződésekbe: összesen 14 ezer ügyfélnek, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, egyházaknak segítenek a kedvezményes árszabással, jelentős árcsökkenésre számíthatnak. A különbséget az MVM viseli majd – tette hozzá Gulyás.

Gulyás: Fenntartjuk a rezsicsökkentést

Gulyás Gergely a Kormányinfót azzal kezdte, hogy a kormány hosszan foglalkozott energetikai helyzet értékelésével.

A kormány megállapította, hogy minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a rezsicsökkentést fent tudják tartani, vagyis az átlagfogyasztásig nem lesz változás.

Abban bíznak, hogy ez nemcsak év végéig marad így, hanem meg is tudják hosszabbítani.

Szerdai kormányülés után Kormányinfó

Szerdán ülésezett a kormány, erről képet is posztolt a miniszterelnök.

Legutóbb két hete, március 23-án volt Kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely arról beszélt: az árstopot fenn kell tartani. Szó volt arról is, hogy Magyarország az EU közös lőszerbeszerzésében részt vesz, de külföldre nem küld fegyvert. Elhangzott az is, hogy egyelőre nem látják értelmét a Zelenszkij-Orbán találkozónak.

Olvasói sztorik