A következő élő közvetítés része Gulyás Gergely: Fenntartjuk a rezsicsökkentést

Gulyás: A végrehajtói kinevezéseknél az igazságügyi minisztérium jelenleg a legszigorúbb szabályokat érvényesíti

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

A bírósági végrehajtói rendszer átalakítását nem tervezi a kormány, pedig másfél éve tartóztatták le a kar elnökét. Folyamatban levő büntetőeljárásnál Gulyás szerint sokkal többet nem tehetett volna az igazságügyi tárca. Megismétli, hogy azok a jogszabályok, melyeket még Trócsányi László idején fogadtak el, helyesek voltak.

A végrehajtói kinevezéseknél az igazságügyi minisztérium jelenleg a legszigorúbb szabályokat érvényesíti, hogy a jövőben hasonló vád fel se merülhessen

– mondta Gulyás. A jogszabályok szintjén a kinevezéseknek eddig is szigorú szabályoknak kellett megfelelni, csak nem tartották be őket.

Gulyás úgy látja,

nem tesz jót a kamarának, hogy az elnöke nem tudja ellátni a feladatát.

A kamara tagjai vélhetően szembesülnek azzal a helyzettel, hogy Schadl György nem tudja ellátni a feladatát. A miniszter megjegyzi, hogy ha a kamara tagja lenne, olyan elnököt szeretne, aki erre képes.

Szóba kerül, hogy miért nem kerülnek napirendre ellenzéki javaslatok a parlamentben. Gulyás ezt nem tartja általános gyakorlatnak, hiszen Szabó Tímea is támogatta, hogy egyszerre lehessen országos választást és népszavazást tartani. Megjegyzi: a kormánypártoknak is van felelőssége abban, hogy a parlamenti vitáknak az a funkciója, hogy megpróbáljuk meggyőzni a másikat, elveszett. Ez nagyon régen megszűnt a magyar közéletben, de nincs a kormánypártnak nagyobb felelőssége, mint az ellenzéknek abban, hogy a vita kultúra idáig jutott Magyarországon.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik