Belföld

Parlament előtt a háborús veszélyhelyzet meghosszabbítása

Semjén Zsolt / 24.hu
Semjén Zsolt / 24.hu
A Semjén Zsolt által benyújtott törvény elfogadásához a jelenlévő képviselők kétharmados többsége kell.

A jelek szerint a tervezet átment az igazságügyi tárca társadalmi egyeztetésén, mert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beterjesztetette javaslatát. A módosítás lényege, hogy az orosz-ukrán háborúra hivatkozva újabb 180 nappal meghosszabbítaná a háborús veszélyhelyzetet, amely az Orbán-kormánynak lehetővé teszi a rendeleti kormányzást,

a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

Az általános indoklásban szereplő történeti áttekintés szerint a kormány még tavaly májusban egy  rendelettel az egész országra háborús veszélyhelyzetet hirdetett. Később az Országgyűlés törvényben hatalmazta fel a kormányt, hogy a veszélyhelyzet idején hozott rendeletek hatályát meghosszabbítsa, ám a törvény november 1-jén hatályát vesztette.

Életbe lépett az Alaptörvény kilencedik módosítása, amely a különleges jogrenddel kapcsolatos szabályokat átalakította, a kormány pedig új veszélyhelyzetet hirdetett ki. A veszélyhelyzet az Alaptörvény kilencedik módosítása szerint csak 30 napra hirdethető ki, de parlamenti felhatalmazással a kormány azt  meghosszabbíthatja, a különleges jogrendben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Korábban az Országgyűlés egyszer már rábólintott a veszélyhelyzet 180 napos meghosszabbítására, amire a mostani javaslat ismét felhatalmazná a kormányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik