Belföld koronavírus

A Covid-járvány kezdete óta először érkezett kínai turistacsoport Budapestre, Orbán Ráhel barátnője fogadta őket

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

A kínai turistacsoportok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a turizmus minél gyorsabban elérje a 2019-es szintet – mondta az MTI-nek Jakab Zsófia.

Orbán Ráhel barátnője szűk egy éve lett a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, és most az alkalomból nyilatkozott, hogy a Liszt Ferenc repülőtéren ünnepélyes keretek között fogadták a Covid-járvány óta első, hivatalos csoportos vízummal Budapestre érkező kínai turistacsoportot, akik az Air China Csunkingból indult közvetlen repülőjáratával érkeztek.

Az Air China Csungking–Budapest járatával érkező, a pandémia óta az első hivatalos kínai csoportos turistavízummal rendelkező turistacsoport fogadása a Liszt Ferenc-repülőtéren.

Az MTÜ vezérigazgató-helyettese kifejtette: Kína közel 200 millió kiutazójával a világ egyik legnagyobb „küldőpiaca”. Ezért van óriási jelentősége ennek a csoportnak, hiszen az elmúlt három évben a kínai szervezett vendégforgalom nagyon hiányzott a turizmusból, tette hozzá.

Tavaly az egész évet tekintve 24 ezer egyéni kínai utazó jött hazánkba, akik 107 ezer vendégéjszakát töltöttek nálunk. A kínai nyitás bejelentése óta máris mintegy 36 ezer vendégéjszakányi foglalás érkezett erre az évre a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint. Jakab kiemelte, hogy amíg korábban jellemzően több országot is felkerestek a kínai csoportok, ezért leginkább 1-2 napot töltöttek országunkban, a most érkezett csoport 8-10 napot tölt Magyarországon. Így a kínai vendégek Budapesten túl a Pécs-Villány turisztikai térségbe, Hévízre és a Balaton környékére is ellátogatnak. Az új, 8-10 napos magyarországi utazási csomagok megismertetése érdekében az MTÜ április közepén kínai roadshow-t indít.

2015 és 2019 között a kínai vendégek száma hazánkban 122 százalékkal nőtt. 2019-ben pedig a vendégéjszakákat tekintve Budapest „küldőpiacai” között Kína foglalta el a kilencedik helyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik