Belföld

A DK és a Fidesz sem kért a Mi Hazánk végrehajtási reformjából

A Fidesz leszavazta, a DK pedig kivonult a bizottsági ülésről, mielőtt napirendre került volna a Mi Hazánk Mozgalom előterjesztése, amely arról szólt, hogy legyen nonprofit a végrehajtás – derült ki a Mi Hazánk közleményéből.

A párt szerint a jelenlevő DK-s képviselő tisztában volt a bizottság napirend pontjaival, mégis kivonult a szavazásról. Úgy látják, hogy Gyurcsány Ferenc pártjában csak azért beszélnek a „végrehajtómaffia” botrányról, mert politikai szálak vannak mögötte, alapjaiban nem kívánják felszámolni „a magyar emberek vegzálásából jól élő, korrupt végrehajtói rendszert”. Végül a javaslatot szerintük érdemi vita nélkül szavazta le a bizottság, amit felháborítónak neveznek.

Mint ismert, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke ellen büntetőeljárás zajlik, jelenleg letartóztatásban van. A fő vádpont szerint jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium menesztett államtitkárának, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük.

Kapcsolódó
Schadl ki akart rúgatni egy bírót, a DK a bírósági vizsgálatra kíváncsi
Az ellenzéki párt közérdekű adatigényléssel fordul az Országos Bírósági Hivatalhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik