Belföld

Schadl ki akart rúgatni egy bírót, a DK a bírósági vizsgálatra kíváncsi

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Schadl György, a fideszes végrehajtó maffia feje arra tett kísérletet, hogy kirúgasson egy útjában álló bírót, ebben pedig Senyei Györgyhöz, a kormány által felállított Országos Bírósági Hivatal vezetőjéhez fordult – mondta Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Schadl be is jutott Tatár-Kis Péterhez, a Fővárosi Törvényszék vezetőjéhez, ahol azt a választ kapta, hogy ha kirúgni nem is fogják, azt el tudják érni, hogy „ne érezze jól magát a munkahelyén”. Amikor mindez kiderült, Senyei György vizsgálatot indított az ügyben, ennek eredményét azonban soha nem osztották meg a nyilvánossággal.

A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigényléssel akarja megtudni, hogy mire jutott az ügyben az Országos Bírósági Hivatal belső vizsgálata. Hogyan lehetséges, hogy a végrehajtó maffia feje képes lehetett bírókat ellehetetleníteni, és hogy ebben magától az Országos Bírósági Hivataltól kapott segítséget? Meddig vezetnek a Schadl-ügy szálai, hogy a végrehajtó maffia vezetőjének mindenhova bejárása volt? A DK arra is választ vár, miért titkolja a fideszes OBH a vizsgálat eredményét, ezzel a saját felelősségüket akarják eltussolni, vagy magasrangú fideszes politikusokat védenek az ügyben?

Schadl egyébként feleségének is beszélt arról, hogy nem tetszik neki, ahogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) egyik bírája a munkáját végzi.

Ne álljon már bele egy szájbabaszott kis járásbírósági fikabíró most már tényleg, hát az agyamat eldobom. (…) Hát a jó kurva anyjába elküldeném ezzel a baromságával.

mondta nejének a végrehajtói kar feje. A problémája az volt, hogy a szóban forgó bíró kiadott egy állásfoglalást arról, hogy egy felfüggesztett végrehajtó praxisát sem lehet csak úgy átvenni. A titkos nyomozás során rögzített felvételen beszélt arról is, hogy az ügyben milyen hivatalos levelet kell majd írniuk az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökének, Senyei Györgynek. Schadl György be is indította „bosszúhadjáratát” a bíró ellen.

Schadl ellen büntetőeljárás zajlik, jelenleg letartóztatásban van. A fő vádpont szerint jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium menesztett államtitkárának, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik