Belföld

Szijjártó Péter most nem hívatja be az orosz nagykövetet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az LMP szerint az '56-os forradalmat átíró orosz propaganda miatt ezt kellene tennie.

Miután az orosz állami televízióban a minap elhangzott, hogy az 1956-os forradalmat a nyugati nagyhatalmak szervezték, az LMP felszólította a külügyminisztert, hívassa be a nagykövetet.  Ungár Péter rá is kérdezett Szijjártó Péternél, mikor teszi ezt meg. Az LMP társelnöke felidézte, egy hasonló ügyben 2016-ban ez megtörtént, akkor a külügyi tárca közleményben is tudatta, Magyarország senkitől sem viseli el,

hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és a forradalom hőseiről.

Ungár Péter jelezte, fentiek alapján a magyar diplomácia vezetőjének tiltakozó jegyzéket kellene átadnia a mostani ügyben a budapesti orosz nagykövetnek.

Államtitkára válaszában egyértelművé tette, hogy Szijjártó Péter most nem fogja behívatni az orosz nagykövetet. Magyar Levente érvelése szerint a magyar kormány a kölcsönös tisztelet talaján áll a kétoldalú kapcsolataiban és partnereitől is ezt várja el. A nagykövet bekéretésére most ugyanakkor azért nincs szükség, mert bár az, ami az orosz állami televízióban elhangzott valóban elfogadhatatlan, de azt nem az állam képviselője, hanem egy meghívott újságíró mondta.

Az LMP szerint viszont senki, de főleg nem az egykori elnyomók mai propagandája nem vonhatja kétségbe ’56 hőseinek tetteit. Ezért az, hogy a külügyminiszter behívatja a nagykövetet

olyan alapvetés, amit nem lehet feláldozni a jelenlegi Kreml-pártiság oltárán.

A Kreml dezinformációs kampányáról a Political Capital már 2016-ban azt írta, hogy annak egyik legkirívóbb példája 1956 orosz átértelmezése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik