Belföld

Nagy Márton új posztot hozott létre

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Azt vélhetően az a nemrég kinevezett helyettes államtitkára kapja, akinek hivatalos életrajza nem ismert.

Orbán Viktor még február 27-én Nagy Márton javaslatára nevezte ki dr. Antal Ferencet a gazdaságfejlesztési tárca helyettes államtitkárává. A többiekkel ellentétben (rajta kívül még tíz helyettes államtitkára van a miniszternek) a tárca honlapján még neve, hivatalos életrajza sem szerepel (a vele együtt a Belügyminisztériumhoz kinevezett helyettes államtitkároké igen), ahogy pontos tisztsége sem derült ki.

Most viszont árulkodó lehet, hogy a Hivatalos Értesítőben megjelent a minisztérium új SzMSz-e, amelyben már szerepel egy új poszt, a stratégiai tranzakciókért felelős helyettes államtitkáré. A módosítás mától hatályos.

Az új helyettes államtitkár

  • gondoskodik – a gazdaságfejlesztési stratégiáért és kifektetésért felelős helyettes államtitkárral és a nemzeti fejlesztés-finanszírozásért felelős helyettes államtitkárral együttműködve – a kormány döntéséből fakadó stratégiai célú tranzakciós ügyletek koncepciójának kidolgozásáról, koordinálja és felügyeli azok végrehajtását,
  • javaslatot tesz a gazdaságfejlesztési célokkal összhangban álló potenciális tranzakciók feltérképezésére,
  • a kormány felhatalmazása alapján gondoskodik az állami vagyonelemek értékeléséről és szükség esetén javaslatot tesz annak stratégiai átalakítására,
  • jogi és pénzügyi szakértői közreműködést biztosít a stratégiai tranzakciókat érintő kormánydöntések végrehajtásához,
  • ellátja a kormányzati döntések előkészítésével kapcsolatos feladatokat,
  • szervezi, felügyeli az irányítása alá tartozó szervezeti egységek által végzett tevékenységet,
  • kormánydöntés alapján megvizsgálja az állami tulajdonba bevonni tervezett vagyonelemeket.

A Portfolio.hu szerint egyelőre nem tisztázott, milyen stratégiai felvásárlásokról, állami átszervezésekről lehet szó, de Nagy Márton miniszter hétfő este az InfoRádióban a Magyar Posta átszervezéséről és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felvásárlásáról is beszélt. Azt mondta, a kormány eltökélt, év végére lezárható a Budapest Airport visszavásárlása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik