Belföld

Az MTVA szerint szerint azért kell nekik saját autómosó, hogy biztosítani lehessen „a közmédiától elvárható kulturált” megjelenést

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

58,3 millió forintba kerül az MTVA saját autómosója, amelyet a Kunigunda úti telephelyükön hoznak létre, és mivel az MTVA nem válaszolt arra, mi indokolja az autómosó kialakítását, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője írásban fordult az MTVA jogerősen hírhamisítónak nevezhető vezetőjével, Papp Dánielhez, írja az rtl.hu.

A portálhoz eljutott levél szerint a járművek tisztítását részben külső helyszínen, szolgáltatási keretszerződéssel, illetve a telephelyen, élő erővel oldották meg. 2022-ben az autók takarítására 14,3 millió forintot fizettek külső szolgáltatóknak. Arról nincsenek adatok, hogy a munkatársak mennyi időt szántak az autók tisztán tartására, a tájékoztatás szerint „a gépkocsik mosóba való szállítása, illetve kézi tisztítása körülbelül egy fő gépjárművezető teljes munkaidejét vette igénybe, az e munkakörben foglalkoztatottak átlagos éves bérköltsége 6,7 millió forint.”

A járműveket havonta egyszer mosták, Papp Dániel szerint pedig ez a közmédiától elvárható kulturált megjelenéshez nem elegendő.

Az MTVA vezérigazgatója úgy fogalmazott: „Fentiek alapján látható, hogy egy részről a gépjárművei tisztítására jelenleg is jelentős anyagi és személyi erőforrásokat fordít az MTVA, másrészről az elért színvonal sem üti meg az elvárt mértéket. Az új automata autómosó a nagyobb mikrobuszok, a kisteherautók és a 22 fős buszok mosására is alkalmas, így az MTVA jelenlegi 125 darabos gépjárműállományából 116 gépjármű mosására lesz lehetőség.”

Papp Dániel hozzátette, hogy az autók heti, kétheti mosása szükséges az időjárás és az igénybevétel függvényében, így az általuk becsült évi 4000 mosással számolva a jelenlegi közüzemi költségek mellett a várható üzemeltetési költség évi 3,6 millió forint lesz. Megtérülési időként öt-hat évvel számolnak, külső szereplők nem használhatják majd az autómosót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik