Belföld

Közpénzes megbízásokban dúskáló vállalkozó és a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese is egyetemi kuratóriumi tag lett

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA

A legtöbb alapítványnál még nem lehet tudni, kik kerülnek az Európai Bizottság nyomására lemondott tagok helyére, van azonban két egyetem, ahol már bejelentették a személyi változásokat – írja a Telex.

  • Az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítvány új tagjai közé Nagy Zoltán, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese került be, a kuratóriumi elnöke pedig a testületben már korábban is helyet foglaló Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere lett. Nagy Zoltán annak a Gránit Banknak a vezérigazgató-helyettese, aminek többségét a BDPST Group, vagyis a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége vásárolt meg.
  • A Pannon Egyetem kuratóriumába bekerült Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. tulajdonosa és Bartus Péter, a Pannon Egyetemért Alapítvány operatív igazgatója is. A kuratórium elnöke itt Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) korábbi elnöke lett, aki már régebb óta tagja a testületnek.  Szabadics Zoltán cége elsősorban önkormányzati, állami vagy magánberuházás keretében vesz részt például szennyvízcsatorna építési és útépítési feladatokban. Az Átlátszó.hu cikke szerint 2019-ben 8 milliárd forint összegű közbeszerzést nyert el, a Telex cikke szerint pedig Szabadics cége Mészáros Lőrinc rendszeres konzorciumi partnere.

A kormánytagoknak azért kellett lemondaniuk kuratóriumi tagságukról, mert az Európai Bizottság javaslata szerint összeférhetetlen a kormányzati szerepük az egyetemeket fenntartó alapítványi szerepükkel. Ahogy azt a 24.hu korábban megírta, voltak olyanok, akik a kuratóriumi tagság helyett inkább a kormányzati megbízásukról mondtak le. Így tett:

  • Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott,
  • Guller Zoltán miniszteri biztos
  • és Wáberer György kormánybiztos is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik