Belföld

Újabb vád a nyugdíjasokat átverő termékbemutatós csalók ellen

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
Rengeteg idős embert károsítottak meg az egészségügyi felmérésnek álcázott rendezvényeken. Két orvost is megvádoltak.

Az ügyészség a 134 rendbeli – 9 esetben kísérleti szakban rekedt – csalás miatt már korábban vádat emelt az időskorúak sérelmére termékbemutatókon elkövetett csalássorozat miatt, de most újabb vádiratot nyújtott be az egészségügyi vizsgálatokat színlelő és a panaszokat „gyógyító” csodatermékek értékesítői ellen.

A vádiratok lényege szerint a 39 és 38 éves férfiak 2015-ben határozták el, hogy egy céggel csalárd úton jutnak haszonhoz. Eltervezték, hogy egészségügyi felmérésnek álcázott termékbemutatókat szerveznek időseknek, akiknek túlárazott, silány minőségű termékeket adnak el. A csalássorozathoz alkalmazottakat vettek fel. Ők a sértetteket telefonon kutatták fel, szív- és érrendszeri vizsgálatra hívták meg őket Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten, Pápán.

Az átverés része volt, hogy a vizsgálatokat, az illúzió erősítése érdekében fehér köpenyes dolgozók végezték. Egyes esetekben orvosok is közreműködtek, de előfordult, hogy áldoktori címet használtak orvosi végzettséggel nem rendelkező értékesítők. 

Míg a sértettek a fiktív, a megijesztésükre, pszichés nyomás alá helyezésükre szolgáló „eredményre” vártak, bemutatták nekik azokat az akár több százezer forintba is kerülő „csodatermékeket”, amelyekről valós minőségüket felnagyítva, azt állították, hogy az egészségügyi panaszokat megszüntetik. Volt olyan ágynemű, amelyhez a hamis használati/kezelési útmutatót a főszervezők készítették. A sértettektől a termékekért (matrac, paplan, lágylézer készülék) 60 ezer és 900 ezer forint közötti összegeket kértek és többnyire kaptak, miközben különböző akciókra hivatkozva befolyásolták a megjelenteket. A két férfi az áruk beszállításához használt cégeknél stróman ügyvezetőket alkalmazott.

Az ügyészség a két főszervező ellen mostani vádiratában 4 további – 2 esetben kísérleti szakban maradt – csalás miatt emelt vádat, illetve megvádolt további 30 terheltet, köztük 2 orvost, illetve egy értékesítőt, aki már az első vádiratban is szerepelt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság megkezdte a második vádirat vádlottjai vonatkozásában az előkészítő ülések megtartását. 7 vádlott a bűnösségét már be is ismerte, és lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról, rájuk a bíróság pénzbüntetést és végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki. Az ügyészség 9 vádlottal – köztük a két főszervezővel – szemben végrehajtandó börtönt indítványoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik