Mohos Márton / 24.hu
Belföld

Gyurcsány régi nagy ellenlábasát támogatja Szegeden

Botka Lászlót, a várost 2002 óta vezető jelenlegi polgármestert támogatja a Demokratikus Koalíció a 2024-es önkormányzati választáson Szegeden – jelentette be Gyurcsány Ferenc DK-elnök. Botka László a legrégebben hivatalban levő polgármester a megyei jogú városokban – méltatta Botkát a DK elnöke, aki szerint szabad, szolidáris és európai városvezető a szegedi polgármester.

Botka László és Gyurcsány viszonya elég feszült volt az elmúlt években. Botka többször is kifejtette, hogy Gyurcsány Ferenc személye jelentősen rontja az ellenzék esélyeit, ezért jobb lenne, ha háttérbe húzódna, így tett akkor is, amikor a 2018-as választás előtt (visszalépéséig) az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt. Gyurcsány ezt most csak annyival idézte fel, hogy voltak vitáik, de ez így szokott lenni minden kapcsolatban, viszont hangsúlyozta, hogy Botka az első vidéki, DK-n kívüli polgármester, akinek a támogatásáról döntöttek.

Gyurcsány 2017-ben, Botka visszalépése után lapunknak adott interjúban azt mondta: „Majdnem biztos vagyok abban, hogy Botka stratégiája arra épült, hogy tesz egy visszautasíthatatlannak vélt ajánlatot az LMP-nek. Két ígérettel: az egyik a listás helyekre és körzetekre vonatkozó nagyvonalú ajánlat, a másik, hogy Gyurcsányt leveszi a pályáról. És ha az LMP megkötötte volna ezt az alkut az év elején, akkor ezen a bázison Botka megállapodhatott volna a Párbeszéddel és az Együttel is. Ha ez megvan, utoljára eljött volna a DK-hoz, és azt mondja, két lehetőségetek van: beszálltok Gyurcsány nélkül, vagy kívül maradtok. Ez nekünk azt jelentette volna, hogy két rossz közül kell választanunk. (…) Ez volt a botkai út. Meg akart enni bennünket. Azt mondta, majd ő elmondja, mi a jó, és akinek nem teszik, az ellenük van. Én az ellenkezőjét javaslom.”

Botka a 2019-es önkormányzati választás után kilépett a szocialista pártból, azóta az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben vezeti a megyeszékhelyet. Országos ügyekben ritkán szólal meg, 2022 őszén ugyanakkor bírálta az ellenzék stratégiáját.

Ajánlott videó