Belföld

Botka László: Ebben az ellenzékben nem tudom és nem is akarom megtalálni a helyem

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

2017-ben, az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként egy nagyon karakteres baloldali programot ajánlottam, amiből nem kértek az ellenzéki pártok. Ezt az ellenzéket körülbelül ugyanazok vezetik most is, mint akkor, akik sorra veszítik el a választásokat. Ebben nem tudom és nem is akarom megtalálni a helyem

– válaszolta a Hvg 360 kérdésére Botka László, Szeged polgármestere. A politikus, aki három éve hivatalosan is kilépett a szocialista pártból, nem akarja minősíteni az MSZP-t, egykori harcostársa, Ujhelyi István távozásával és azzal kapcsolatban, hogy esetleg közösen alakítanak-e új pártot, pedig úgy foglal állást:

Sok probléma van az ellenzéki oldalon, de ezek között nem szerepel az, hogy túl kevés volna a párt, sőt. István elköltözött Szegedről, csak a sajtóból értesültem a döntéséről.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tudta leváltani a saját elitjét az ellenzék, Botka így felel:

Tettem egy fogadalmat néhány éve: csak akkor nyilatkozom az ellenzékről, ha jót tudok mondani róla. Ezért szólaltam meg kevés alkalommal.

De annyit azért megjegyez:

A választások óta eltelt időben megint az a forgatókönyv érvényesül, ami a negyedik kétharmados győzelemhez juttatta Orbánt. Az ellenzék egymással van elfoglalva, és azt hiszi, hogy elég lesz majd a kampányban összefogni. Pedig most az EP- és az önkormányzati választások összevonásával még rosszabb lett a helyzet. Komolyan azt gondolják, hogy lehet úgy választást nyerni, hogy délelőtt még külön kampányolnak az EP-jelöltjeik, délután meg a közös polgármester mellett? Vagy nem értették meg, hogy ez nem megy, vagy nem döntötték el, hogy mi a fontosabb: EP-mandátumokban legyőzni egymást, vagy legalább megtartani az önkormányzati pozíciókat.

Botka, aki épp húsz éve vezeti Szegedet, egyébként úgy látja: óriási élelmiszerár-emelkedés, brutális infláció, világelső valutagyengülés és magas rezsiszámlák – „ennél magasabb labda egy ellenzék számára nem létezhet, ahogy az is biztos, hogy ennél aktuálisabb soha nem volt egy újraelosztásra, a középosztály védelmére építő szociáldemokrata program.”

A teljes interjú, amelyben Botka Szeged rezsikihívásairól is beszél, itt olvasható el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik