Belföld

Rabszolgaként dolgoztatott egy hatfős családot egy borsodi vállalkozó a szeretteivel

Vádat emelt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség azzal a két férfival és nővel szemben, akik gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztattak egy hatfős családot és egy borsodi kistelepülésen élő férfit.

Az egymással hozzátartozói viszonyban lévő vádlottak 2018 elejétől 2020 februárjának végéig egy jövedelem nélküli, rossz egészségügyi állapotban lévő férfit a fatelepükön, a tüzelőanyag-kereskedésükben és a vegyesboltjukban nehéz fizikai munkára bírtak rá, néha fenyegetéssel.

Fizetségként ételt és napi két liter bort adtak neki, az alkalmi munkavégzésért járó 7-10 ezer forintot nem fizették ki, így összesen több mint 5 millió forint összegű jogtalan előnyt szereztek.

A főügyészség tájékoztatása  szerint 2018 végétől 2021 áprilisának végéig a szintén a településen lakó hatfős, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező családot is nehéz fizikai munkára kényszerítették a vállalkozásaikban. Miután a család háza lakhatatlanná vált, elköltöztették őket, és az egyik vádlott bérleti díjat szedett tőlük.

Fizetségként a családtagoknak a napi szükségleteiket épphogy kielégítő ételt és italt, valamint ruházatot adtak, ritkán minimális pénzbeli juttatást. Az alkalmi munkáért járó napi összeget ebben az esetben sem fizették ki, így cselekményükkel 36 millió forint összegű jogtalan előnyt szereztek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség a jelenleg letartóztatásban lévő két férfi és a bűnügyi felügyelet alatt álló nő ellen emberkereskedelem, kényszermunka bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat, fegyházbüntetést, pénzbüntetést és közügyektől eltiltást, valamint vagyonelkobzást indítványozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik