Belföld

Hidegbetörés, országos sárgaság a szélvihar miatt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Szélvihar tarolhatja le az országot.

Hétfőn országszerte borult lesz az ég. A déli óráktól nyugat felől lassan felszakadozik a felhőzet, az összefüggő csapadékzóna északkeletre húzódik, ott estig eső, havas eső is előfordulhat. Országszerte jelentős mennyiségű csapadék eshet, helyenként akár az ég is megdörrenhet.

A szél nagy területen viharossá fokozódik. A hőmérséklet napközben 6-13, késő este 0 és +5 fok között alakul – írja a Kiderül.hu. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre több veszélyjelzést is kiadott.

A viharos széllökések miatt az egész országra első-, illetve másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Az északnyugati szél a déli óráktól a Dunántúlon, a főváros térségében, a Duna-Tisza közén (Pest és Bács-Kiskun térsége), estétől északkeleten is (Zempléni-hegység, Bodrogköz, Nyírség, Hajdúság) lehet viharos 70-90 km/óra közötti, de időnként a 90 km/órát meghaladó, egyes helyeken a 100 km/órát elérő viharos széllökésekre kell számítani.

A zivatarok csak kisebb területet érintenek, de három megye kivételével elázik az ország. Hétfőn a Tiszántúlon, a délnyugati határ mentén lehetnek zivatarok, amelyekhez apró szemű jég, erős, viharos kifutószél és intenzív csapadék társulhat.


Azt írták, a hidegfront miatt estig jelentős mennyiségű eső várható. A Dunántúlon a csapadék zöme hétfő délelőttig leesik, a Dunától keletre délutánig, a Tiszántúlon késő estig csapadékos marad az idő. A csapadékösszegek területi átlagban sokfelé meghaladhatják a 20, a Dunántúl déli és középső részén a 30, 40 millimétert is. Az északnyugati határvidéken jóval kevesebb eső valószínű, arrafelé 5 mm alatt maradhat a lehullott csapadék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik