Belföld

Gulyás Gergely: a legszemélyesebb közügy a kereszténység

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Hálaadó istentiszteleten beszélt a miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap az angyalföldi református templomban úgy vélte: az ország érdeke, hogy a templomok ne csupán a kulturális örökség élettelen részei, hanem élő közösségek otthonai maradjanak. A templom felújításáért tartott hálaadó istentiszteleten Gulyás Gergely – az MTI tudósítása szerint – a kereszténységet a legszemélyesebb közügynek nevezte, majd méltatta a angyalföldi gyülekezetet, amely felépítette, a XX. század legnehezebb évtizedeiben megőrizte a templomot,

A miniszter szerint a templomépítés közösségépítés is, az angyalföldi gyülekezeti tagok, akik vasárnaponként együtt hallgatják Isten igéjét, azok, akik online követik az igehirdetéseket, valamint az a 400 iskolás, aki református hittant tanul az angyalföldi iskolákban, egy olyan közösséget alkot, amelynek tagjai osztoznak végső reménységünkben, számíthatnak egymásra.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében egyebek mellett arról beszélt, hogy az igaz ismeret megrendüléssel kezdődik. Az ismeret, a bölcsesség kezdete, amikor az ember megrendül azon, hogy a világ teremtője arra méltatja őt, hogy utat nyit az ő megismeréséhez. Levezette, hogy a megrendülésből bizalom, a bizalomból hit, a hitből hitvallás lesz.

Tóth József polgármester köszöntőjében szintén fontosnak nevezte, hogy a kerület templomai szolgálják a közösséget. Szerinte a kerületben az önkormányzat és a történelmi egyházak együttműködése kiegyensúlyozott, harmonikus. A templom felújítása 2017-ben a II. világháborúban megsérült, majd ideiglenesen helyreállított torony visszaépítésével kezdődött, tavaly pedig megtörtént a tető és a homlokzat felújítása. A beruházás költségét a gyülekezeti tagok adományából és pályázaton elnyert kormányzati támogatásból fedezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik