Belföld

Nagy István: nőtt a rovarevést elutasítók aránya

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
Ezt az agrárminiszter közölte, mivel életbe lépett a rovarfehérjékkel kapcsolatos új szabályozás.

Miután néhány napja megjelent a Magyar Közlönyben a rendelete, amely szerint mostantól figyelmeztetni kell, ha rovart tartalmaz egy élelmiszer (azt el kell különíteni a boltokban), most Nagy István egy videóban elmondta, hogy nagyon nem értett egyet az EU döntésével.

A miniszter szerint az új szabályozás a magyar fogyasztókat védi a Brüsszel által

az Európai Unióban engedélyezett rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerektől.

Jelezte, csak Magyarország nem támogatta a tagállamok közül, hogy rovarokat hozzanak be az EU-ba élelmiszerként, élelmiszer-összetevőként, mert ezzel gasztronómiai hagyományainkat, étkezési szokásainkat sodorta veszélybe Brüsszel.

Az agrárminiszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felméréseire hivatkozva azt mondta, hogy 2016 óta 2,4 százalékkal nőtt a rovarfogyasztást elutasítók aránya Magyarországon.

A rovarevésre egyébként nincs is szükség, mert a gazdák friss, jó minőségű élelemmel látják el magyarokat, nem kell sem élelmiszer-, sem fehérjehiánytól tartani – tette hozzá.

Nagy István bejelentése csak az új élelmiszerként engedélyezett rovarokra vonatkozzik, rendelete nem érinti a bíbortetűs, pajzstetűs ételeket.

Kapcsolódó
„Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” Új szabály jön a boltokban
Döntött a kormány a rovarfehérjés ételekről. A rendelet két nap múlva lép hatályba. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik