Belföld

„Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” Új szabály jön a boltokban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Döntött a kormány a rovarfehérjés ételekről. A rendelet két nap múlva lép hatályba.

Megjelent a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amelynek lényege, hogy módosítja az élelmiszerek jelölési szabályait, mert az Európai Bizottság a közelmúltban úgy döntött, a lisztbogár után a házi tücsök is forgalomba kerülhet élelmiszerként, élelmiszer-összetevőként. A mostani döntést Nagy István már korábban beharangozta, jelezte, az új élelmiszereken figyelmeztetni kell, ha rovart vagy annak lárváját tartalmazza.

Ennek megfelelően az új rendelet szerint a jövőben a nem előrecsomagolt élelmiszeren is jól látható módon fel kell tüntetni, ha új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza. Az új előírás az online rendelhető, illetve a boltban árult, előrecsomagolt élelmiszerekre is vonatkozik. A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell majd tüntetni a

Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!

szöveget.  A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni. Az  agrárminiszter rendelete két nap múlva lép hatályba.

Fontos, hogy a rendelet csak az új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazó élelmiszerekre vonatkozik, a szigorítás nem érinti a bíbortetűs, pajzstetűs ételeket. Nagy István korábban ezt azzal indokolta, hogy a kármin és a kárminsav (E120), illetve a sellak (E904) régóta használt adalékanyagok az élelmiszeriparban.

Korábban tudományos rovatunk is foglalkozott azzal, mennyire fenntarthatatlan az élelmiszeripar, mekkora változást hozhat, ha Európában is egyre több rovar kerül az élelmiszerekbe.

Kapcsolódó
Nagy István: Nem szorulunk rá a kukacevésre
Az agrárminiszter szerint a magyarok nem akarnak rovarokat enni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik